Γνωρίζατε ότι ο λιγότερος ύπνος κάνει τους ανθρώπους λιγότερο γενναιόδωρους; Ξέρετε ότι ο κακός βραδινός ύπνος μπορεί να μας κάνει πιο εγωιστές;
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Έτι Μπεν Σίμον και τον καθηγητή Ψυχολογίας Μάθιου Γουόκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “PLoS Biology”, έδειξαν μέσω τριών πειραμάτων πως έχουμε την τάση να μην παρέχουμε βοήθεια σε άλλους όταν το προηγούμενο βράδυ ο ύπνος μας δεν ήταν καλός.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που είχε καλό ύπνο και μία που είχε ανεπαρκή ύπνο. Ο εγκέφαλος όλων των συμμετεχόντων μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) και – μετά από μια νύχτα αϋπνίας – παρουσίασε μειωμένη δραστηριότητα στη γνωστική περιοχή που σχετίζεται με την ενσυναίσθηση και τον αλτρουισμό.
Σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν πως μετά την καθιερωμένη ετήσια αλλαγή της ώρας στις ΗΠΑ, τα ποσά των φιλανθρωπικών και άλλων δωρεών περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων είχαν μια μείωση της τάξης του 10% όταν ο χρόνος πήγε μια ώρα μπροστά και κοιμήθηκαν λιγότερο!
Ο αλτρουισμός ωφελεί την υγεία μας
Σύμφωνα με μελέτες το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Επομένως, το να βοηθάμε τους άλλους δεν μας κάνει μόνο να νιώθουμε καλά και να “ανεβαίνει” η ψυχολογία μας… Δεν φτιάχνει απλώς τη διάθεσή μας αλλά συμβάλλει γενικότερα στην εύρρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Το μπλε φως εμπόδιο στον ύπνο μας
Το μπλε φως που προέρχεται από την τηλεόραση ή το τηλέφωνό μας ενδέχεται να μην μας επιτρέπει να κοιμηθούμε! Αυτό συμβαίνει επειδή καταστέλλει τη μελατονίνη, που είναι η ορμόνη που χρειάζεται το σώμα μας για να αποκοιμηθούμε. Επιπλέον, όταν συνεχώς απασχολούμε το μυαλό μας σκρολάροντας στα social media ή παρακολουθώντας βίντεο, δεν επιτρέπουμε στον εγκεφαλό μας να ξεκουραστεί.
Doomscrolling & doomwatching: Δύο μεγάλοι “εχθροί” του ποιοτικού ύπνου
Με τον όρο “doomscrolling” εννοούμε την αέναη περιήγηση σε δυσάρεστα νέα που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Doomwatching” κάνουμε όταν παρακολουθούμε τηλεοπτικές ειδήσεις για ώρες, όπου τα δυσάρεστα νέα πρωταγωνιστούν. Τόσο το “doomscrolling” όσο και το “doomwatching” θεωρούνται επιβλαβή για την ψυχική μας υγεία και για τον ύπνο μας.
Ήξερες ότι…
Καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί, συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας.