Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να διατηρήσουν τους πνεύμονες μας υγιείς, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Τα βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση τροφών με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να προλάβουν τις χρόνιες πνευμονοπάθειες και θωρακίζουν το αναπνευστικό σύστημα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα ενός ατόμου σχετίζονταν με την εύρυθμη λειτουγία των πνευμόνων.
Μάλιστα προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα. Σε κλινική μελέτη του Sydney University διαπιστώθηκε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 μειώνει τη φλεγμονή, βασική προϋπόθεση για την εκδήλωση άσθματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά φρέσκα, λιπαρά ψάρια εκδηλώνουν 4 φορές λιγότερα περιστατικά εμφάνισης άσθματος συγκριτικά με τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρια σπάνια ή περιστασιακά.