SAD (Seasonal Affective Disorder – Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή)

Καλημέρα SayYesser!!! Καλό μήνα και καλή επάνοδο να έχουμε!

Όσο και αν είμαστε ευχαριστημένοι με τη ζωή μας στο σήμερα, στο τώρα, ας το παραδεχτούμε, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανάλαφρο και χαρούμενο από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι λογικό λοιπόν όταν το καλοκαίρι αρχίζει να τελειώνει κάποιοι από εμάς να νιώθουμε λίγο υποτονικοί να το πω, λίγο κακοδιάθετοι να το πω, λίγο περίεργα θα το πω.

Ως άνθρωποι, έχουμε περισσότερη φυσική ενέργεια όταν εκτιθέμεθα σε υψηλότερα επίπεδα φωτός της ημέρας και πιστεύεται ευρέως ότι οι μικρότερες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο των χημικών ουσιών στο σώμα. Αυτή η χημική αλλαγή είναι που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα SAD (Seasonal Affective Disorder – Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή).

Αν και η ακριβής αιτία της εποχικής κατάθλιψης δεν είναι γνωστή, οι γιατροί πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ηλιακού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να αναγκάσουν ορισμένους ανθρώπους να παράγουν λιγότερη σεροτονίνη και περισσότερη μελατονίνη. Η έλλειψη σεροτονίνης στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ η περίσσεια μελατονίνη – μια χημική ουσία που παράγεται τις πιο σκοτεινές ώρες για να ενθαρρύνουμε τον ύπνο – μπορεί να προκαλέσει λήθαργο.

Και όμως, η διατροφή μας και εδώ μπορεί να κάνει θαύματα! Πώς; Ενώ η έλλειψη βιταμινών Β, φυλλικού οξέος, σιδήρου και σεληνίου στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει. Μία διατροφή με φασόλια και όσπρια όλη την εβδομάδα, σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως ρύζι μπασμάτι, βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης και ζυμαρικά μπορούν να κάνουν θαύματα. Για να διατηρήσουμε τη βιταμίνη D, φροντίζουμε να παίρνουμε καθημερινό συμπλήρωμα τον χειμώνα, πάντα μετά από συζήτηση με τον γιατρό μας. Επίσης, η εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρού ψαριού θα ενισχύσει τα ωμέγα 3 μας με φυσικό τρόπο, που είναι μια άλλη τροφή που βελτιώνει τη διάθεση.

Tip of the Day: Ενώ το καλοκαίρι είναι μια ενεργή και πολυάσχολη περίοδος, ο χειμώνας από την άλλη μπορεί να είναι μια πραγματική ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ζήσουμε τη δική μας μίνι χειμερία νάρκη.

Αφού το λέει και η επιστήμη πως είναι αποδεκτό να μην αισθανόμαστε γεμάτοι αδρεναλίνη αυτή την περίοδο, αλλά να νιώθουμε λίγο πιο νωθροί καθώς το φως της ημέρας φθίνει… Οπότε, αν και δεν αποτελεί θεραπεία από μόνη της, το να θυμόμαστε ότι αυτή είναι μια φυσική διαδικασία μπορεί να μας καθησυχάσει και να μας κάνει να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Δηλαδή; Το δεχόμαστε ως κάτι φυσικό και αντί να το καταπολεμήσουμε το αποδεχόμαστε και προχωράμε…