Είναι αναμφίβολα το φρούτο του φθινοπώρου. Φρέσκο ή αποξηραμένο αποτελεί
ιδανική επιλογή για υγιεινό σνακ το οποίο θα σε χορτάσει και θα σε γεμίσει ενέργεια.
Πάμε να δούμε γιατί πρέπει να τα τιμήσουμε!
– Τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Τα σύκα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, καθώς συχνά προστίθεται αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και στα μαγειρευτά φαγητά που παίρνουμε απ’ έξω. Αυτές οι συνήθειες μπορεί οδηγήσουν σε έλλειψη καλίου. Η χαμηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.
– Τα σύκα μπορεί να είναι ένας γλυκός τρόπος για να χάσετε βάρος
Τα σύκα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες και γενικότερα τα τρόφιμα
πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους.
Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη των φυτικών ινών με συμπληρώματα διατροφής φάνηκε πως μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα στην κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο οι βαθμολογίες τους για πείνα και κορεσμό δεν άλλαξαν. Τα σύκα, όπως και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.
– Το σύκο και τα οστά
Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο απαιτείται για τη
συντήρηση των υγιών οστών. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην
καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Εκτός από το περιεχόμενο καλίου και ασβεστίου, τα σύκα θεωρούνται και καλή πηγή του ιχνοστοιχείου μαγγανίου το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας στην απορρόφηση του ασβεστίου, και έχει αποδειχθεί από μελέτες σε ζώα ότι χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τα οστά. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης.
– Τα σύκα εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να δώσουν
τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων (φρέσκων ή αποξηραμένων), βοηθάει στην
ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Τα σύκα περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση των σύκων μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους προκαλώντας χαλάρωση των κοπράνων ή διάρροια.
Πώς να απολαύσετε τα σύκα σας
Light συνταγές με φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα σε πρωινό, σαλάτα, γλυκό ή
αλμυρό γέυμα:
– Πρωινό με σύκο
Μια φέτα ψωμί ζέας με τυρί κρέμα που δένει ιδανικά με φέτες σύκου, φρέσκου και
αποξηραμένου.
– Γλυκό σνακ
Σύκα ψητά, γεμισμένα με τυρί κρέμα, καρύδι
Τα φρέσκα σύκα + κατσικίσιο τυρί (ή κατίκι δομοκού)+ τριμμένο αμύγδαλο για ένα
γκουρμέ απογευματινό σνακ
Γιαούρτι με κομμένες φέτες σύκου – μέλι + φουντούκι.
– Σε σαλάτα
Συνδυάζεις σύκα ψημένα στον φούρνο για 5-6 λεπτά ή ωμά με μοτσαρέλα και φύλλα
φρέσκου βασιλικού. Τα περιχύνεις με ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και λίγο μέλι ή μπαλσάμικο.
– Ρόφημα
Χτυπάς στο μπλέντερ το γάλα, το γιαούρτι, τον πάγο, τα σύκα και την μπανάνα για 20
δεύτερα. Προσθέτεις το μέλι, τον χουρμά, το λεμόνι και την κανέλα.
Όπως και να τα προτιμήσετε… Καλή απόλαυση!!!!