Συναισθηματική ευεξία και προσωπική εκγύμναση

Καλημέρα SayYesser!!!

Τι θα γινόταν αν σκεφτόμασταν τη συναισθηματική μας ευεξία με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε τη φυσική μας κατάσταση; Πολλοί άνθρωποι ασκούνται για να βελτιώσουν την υγεία τους, να δυναμώσουν το σώμα τους και απλώς να αισθάνονται καλύτερα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την ψυχική μας υγεία απλώς αποφεύγουμε να γυμνάσουμε τους  συναισθηματικούς μας μυς, με αποτέλεσμα αυτοί σιγά σιγά να ατροφούν και να μας βάζουν σε μπελάδες.
Πώς όμως μπορώ να καταλάβω αν είμαι συναισθηματικά σε καλή κατάσταση; Οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως υπάρχουν 7 ακρογωνιαίοι λίθοι της συναισθηματικής φυσικής κατάστασης: η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η περιέργεια, η επίγνωση, το παιχνίδι, η ανθεκτικότητα και η επικοινωνία. Αυτά τα 7 είναι η βάση της συναισθηματικής ισορροπίας. Όμως δεν είναι κάθε μέρα ίδια, αφού άλλες φορές μπορεί να νιώθουμε πως τα έχουμε κατακτήσει όλα και άλλες πάλι να νιώθουμε κενοί και χαμένοι. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και όταν μιλάμε για ψυχική υγεία τα πάντα είναι ρευστά.

Αν όμως έπρεπε να βάλουμε όλα τα παραπάνω σε μία πρόταση, αυτή θα ήταν πως πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε καλύτερη επίγνωση του εαυτού μας και όλων αυτών που αποφεύγουμε συναισθηματικά, για να ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να τολμήσουμε τις σκληρές συζητήσεις, τις άβολες καταστάσεις και τα συναισθήματα που δεν επιτρέπαμε μέχρι σήμερα στον εαυτό μας να νιώσει. Στη συνέχεια, πρέπει να αναλογιστούμε με ποιο τρόπο μας ξεγελούσαμε, τα αποφεύγαμε όλα και στο τέλος τα κρύβαμε κάτω από το χαλάκι. Μήπως δωροδοκούσαμε τις σκέψεις και τον εσωτερικό μας διάλογο με φαγητό, με αλκοόλ, με άσκοπες επαφές και κουκούλωμα κάτω από το πάπλωμα μέχρι να νιώσουμε αόρατοι;

Για να νιώσουμε όμως καλά και αυτό να έχει διάρκεια πρέπει να γυμνάσουμε τα συναισθήματά μας! Ο συναισθηματικός μας κόσμος χρειάζεται εκγύμναση. Χρειάζεται προπόνηση. Πρέπει να τον ωθούμε να κάνει ασκήσεις, τα λεγόμενα «συναισθηματικά push-ups» – τα οποία και πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αυτές οι στιγμές συναισθηματικής δυσφορίας που νιώθουμε κατά καιρούς, αν εξασκούμαστε συναισθηματικά και με συνέπεια τότε με την πάροδο του χρόνου θα δούμε μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

Το επίπεδο συναισθηματικής φυσικής κατάστασης και οι στόχοι του καθενός προφανώς είναι διαφορετικά, επομένως ξεχωριστά και κατά περίπτωση αποφασίζουμε ο καθένας μας ποιες συναισθηματικές ασκήσεις θέλουμε να κάνουμε με βάση τους τομείς που επιδιώκουμε να βελτιώσουμε. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν να ζητήσουμε συγγνώμη για ένα λάθος, να ζητήσουμε βοήθεια για κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, να διαλογιστούμε ή να προσευχηθούμε όταν και όποτε το κρίνουμε απαραίτητο, να αφήσουμε τον εαυτό μας να λυπηθεί για κάτι αλλά και να τον ωθήσουμε να πανηγυρίσει μια νίκη. Εάν και μόνο η σκέψη σε κάποιο από τα παραπάνω σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως χρειάζεσαι συναισθηματική ώθηση και σίγουρα προπόνηση!

Tip of the Day: Ο στόχος της συναισθηματικής φυσικής κατάστασης δεν είναι να ντρέπεσαι για τα συναισθήματά σου, αλλά να τους κάνεις χώρο, να τα αντιμετωπίζεις και να βγαίνεις πιο δυνατός ως αποτέλεσμα. Έχεις δίκιο δεν είναι εύκολο, όμως πίστεψέ με αξίζει τον κόπο.