Η ΑΙ και οι επαγγελματίες… άνθρωποι

H επέλαση της ΑΙ διαμορφώνει σταδιακά μια νέα πραγματικότητα. Ό,τι υπάρχει γύρω μας συνεχώς εξελίσσεται, τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα και πρέπει να κάνουμε πολύ πιο συχνά update…

Κάθε τομέας της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας δέχεται τις σαρωτικές επιδράσεις της AI. Είναι εντυπωσιακό ότι τα εμπόδια στη χρήση της νέας τεχνολογίας εξαφανίζονται ταχύτατα και είναι ελπιδοφόρο ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο τα προϊόντα όσο και οι υπηρεσίες θα είναι πολύ πιο προσιτά σε όλους.

Ζητούμενο οι ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες
Αυτό που θα αρχίσει να μας λείπει και κατ’ επέκταση θα επιζητούμε περισσότερο είναι οι ανθρώπινες εμπειρίες και γενικότερα ό,τι προσομοιάζει ή παραπέμπει στον ανθρώπινο παράγοντα. Σταδιακά η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιεί διάφορες υπηρεσίες, κι έτσι θα έχουμε όλοι πρόσβαση χωρίς εμπόδια. Ωστόσο, οι πιο ευνοημένοι, εκείνοι που κατέχουν μεγάλο μερίδιο του πλούτου, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για μια αποκλειστική πρόσβαση στους καλύτερους επαγγελματίες ανθρώπους! Πώς σας ακούγεται αυτό; Μιλάμε για ρομπο-συμβούλους και γενικότερα για ρομπο-επαγγελματίες. Για παράδειγμα κάποιος “επαγγελματίας άνθρωπος” θα έχει σχέση με τον χώρο της εκπαίδευσης, άλλος με τον χώρο της ευεξίας κτλ. Οι πλούσιοι ανά τον κόσμο θα μπορούν να προσλαμβάνουν επαγγελματίες… ανθρώπους με διάφορες ειδικότητες.

Οι δημιουργοί περιεχομένου στα social media βρήκαν τον δάσκαλό τους;
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει σιγά σιγά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν πιο ρομποτικό χαρακτήρα. Και φυσικά είναι πολύ κοντά μας η στιγμή όπου οι ανθρώπινοι δημιουργοί περιεχομένου θα ανταγωνίζονται το περιεχόμενο που δημιουργείται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης! Είναι χαρακτηριστικό αυτής της τάσης το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, παρουσίασε περισσότερους από 25 νέους βοηθούς AI με διαφορετικές προσωπικότητες που χρησιμοποιούν εικόνες διασημοτήτων. Οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν δηλαδή με αυτά τα bots μελλοντικά…

Ήξερες ότι…
– Το Med-PaLM 2 της Google DeepMind είναι πολύ καλό στο να δίνει απαντήσεις σε ιατρικές ερωτήσεις και να αναλύει ιατρικά δεδομένα και ακτινογραφίες.
– Τα μοντέλα AI  που σχετίζονται με την εκπαίδευση ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των μαθητών αλλά και για τον σχεδιασμό των μαθημάτων από τους εκπαιδευτικούς.