Ξέρεις τι είναι η Solastalgia;

Καλημέρα SayYesser!!!

Δυστυχώς κάθε μέρα το μενού έχει ειδήσεις από σεισμούς, καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα.

Όταν σε μια περιοχή όλα έχουν ανατραπεί από μια φυσική καταστροφή, οι ζωές, τα σπίτια και γενικά η ισορροπία διαταράσσονται εντελώς. Όχι μόνο οι άνθρωποι πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, αλλά πρέπει επίσης να συμφιλιωθούν με αυτά που έχουν χάσει. Αυτό μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει σε ένα είδος κλιματικού άγχους το οποίο ονομάζεται Solastalgia.
Η ίδια η λέξη είναι ένας συνδυασμός της λατινικής λέξης solacium, που σημαίνει άνεση, και της ελληνικής λέξης άλγος (που σημαίνει πόνος).

Η Solastalgia αναφέρεται σε ένα είδος στρες το οποίο είναι όλο και πιο κοινό σήμερα. Είναι το στρες που προέρχεται από την συνειδητοποίηση ότι το άμεσο περιβάλλον μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Ο όρος Solastalgia επινοήθηκε από τον Αυστραλό φιλόσοφο Glenn Albrecht στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να περιγράψει την αγωνία που προκαλείται σε όλα τα πλάσματα μετά την εμπειρία κάποιας αρνητικής περιβαλλοντικής αλλαγής.

Πολλοί τείνουν να μπερδεύουν τον συγκεκριμένο όρο με τη νοσταλγία, ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά σε αυτές τις συναισθηματικές καταστάσεις, καθώς η νοσταλγία περιγράφει μια κατάσταση θλίψης ή λαχτάρας που προκαλείται από την απουσία κάποιου για παράδειγμα από το σπίτι του. Όμως αυτό μπορεί να διορθωθεί επιστρέφοντας εκεί. Στον αντίποδα η Solastalgia, περιγράφει την εμπειρία χρόνιου τραύματος, λαχτάρας ή απελπισίας λόγω αρνητικών ή οδυνηρών αλλαγών στο σπίτι ή στο οικοσύστημα στο οποίο βρισκόμαστε για διάφορες αιτίες όπως λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των καιρικών φαινομένων, μιας πυρκαγιάς κτλ.

Με τη Solastalgia, στο σπίτι που λαχταράς δεν μπορείς να επιστρέψεις αφού είναι εκεί, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Tip of the Day: Καθώς όλοι ζούμε σε έναν πλανήτη που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μπορεί όλοι να είμαστε ευαίσθητοι σε αυτήν την κατάσταση σε διαφορετικό βαθμό. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε περιβαλλοντικές καταστροφές ή ζημιές ή που απειλούνται από τέτοια γεγονότα συχνότερα, διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο. Οι ονομασίες σε διάφορες τέτοιες καταστάσεις δεν δίνονται για να καταλήξουμε στο τέλος όλοι κατά φαντασίαν ασθενείς αλλά για να μπορούμε εύκολα και έγκαιρα να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να παρέχουμε ή να λαμβάνουμε βοήθεια αμέσως.
Σε περίπτωση που έχεις βιώσει κάποια καταστροφή άμεσα ή έμμεσα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, οι ειδικοί λένε πως ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές όπως η αναδιακόσμηση ενός δωματίου, η αλλαγή χρώματος ακόμα και σε ένα τοίχο ή η αγορά ενός ιδιαίτερου διακοσμητικού που θα σου αρέσει μπορούν να βοηθήσουν αισθητά. Στόχος είναι να μεταμορφώσεις και πάλι τον χώρο σου σε μία μικρή οικεία όαση ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα.