Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς τα πάμε ως πολίτες στην επικοινωνία και πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με τους συνανθρώπους μας;
Η έκθεση των Meta και της Gallup State of Social Connections έφερε στο φως σημαντικές διαφοροποιήσεις στην αίσθηση των ανθρώπων αναφορικά με τη σύνδεση και τη μοναξιά στις 142 χώρες που μελετήθηκαν. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (72%) ένιωθαν «πολύ» ή «αρκετά» συνδεδεμένοι με τους άλλους. Μόνο το 6% δεν αισθάνθηκε «καθόλου» συνδεδεμένο με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού αισθάνθηκε «πολύ» ή «αρκετά» μόνος, ενώ το 49% δήλωσε ότι δεν αισθανόταν μοναξιά «καθόλου».
Ποια η θέση της Ελλάδας
H Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση παγκοσμίως με τους πολίτες να συνδέονται σε ποσοστό 87% «πολύ» ή «αρκετά» με άλλους ανθρώπους. “Καθόλου συνδεδεμένο” αισθάνεται μόλις το 1%. Η χώρα μας είναι στην 118η θέση αναφορικά με τη μοναξιά που αισθάνονται οι κάτοικοί της. Ειδικότερα, μόλις το 11% νιώθει «πολύ» μοναξιά.
Ποιες είναι οι πιο… επικοινωνιακές χώρες
Η έρευνα Meta-Gallup δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κοινωνικά συνδεδεμένοι. Όμως η εμπειρία της κοινωνικής σύνδεσης παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα στις χώρες ως προς το επίπεδο και τη συχνότητα. Πολλές χώρες του κόσμου παρουσιάζουν πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κοινωνικής διασύνδεσης, όπως η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Σουηδία και το Βιετνάμ. Από την άλλη, η λίστα των χωρών με την περισσότερη μοναξιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μαρόκο και τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ στις χώρες με τη λιγότερη μοναξιά συγκαταλέγονται η Λετονία, η Ουκρανία, η Σλοβενία και η Γερμανία.
Ήξερες ότι…
Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους, δηλαδή το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται «πολύ μόνοι» ή «αρκετά μόνοι».
Ελλάδα σημαίνει οικογένεια
Η χώρα μας φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θεσμό της οικογένειας. Οι δεσμοί με τους γονείς, τα αδέρφια, τους στενούς συγγενείς και τους φίλους μας είναι ισχυροί. Η Ελλάδα μαζί με την Ταϊλάνδη, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Εσθονία είναι οι χώρες όπου η οικογένεια… πολύ καλά κρατεί! Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε αυτή την κατηγορία με 86% στην καθημερινή επαφή με φίλους ή οικογένεια που μένουν κοντά τους. Στην πρώτη θέση συναντάμε την Ταϊλάνδη με 90%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η κυριότερη πηγή καθημερινής αλληλεπίδρασης ήταν οι κοντινοί φίλοι ή η οικογένεια. Ειδικότερα, σε 119 από τις 142 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα τα ποσοστά καθημερινής αλληλεπίδρασης με αυτή την ομάδα (οικογένεια – στενοί φίλοι) ξεπερνούσε εκείνα με οποιοδήποτε άλλο είδος κοινωνικής σύνδεσης.