Με αφορμή ένα πολύ ωραίο κριθαρότο λαχανικών που έφτιαξα σήμερα και στο οποίο επέλεξα να βάλω αυτό το μαγικό μπαχαρικό, είπα να αναλύσω τα οφέλη του και τις ιδιότητές του καθώς και εύκολους τρόπους να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Τι είναι ο κουρκουμάς;
Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα μπαχαρικό που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και στον οποίο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα μπαχαρικά στις ασιατικές κουζίνες και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά από διατροφικής σκοπιάς.
Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία;
Πληθώρα μελετών μέχρι τώρα έχει διερευνήσει τη σχέση του κουρκουμά με ένα μεγάλο εύρος κλινικών δεικτών και ασθενειών.
Τα περισσότερα από τα οφέλη του σχετίζονται με την αντιφλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης, και κατ’ επέκταση ωφελεί σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με χρόνια ή παροδική φλεγμονή. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά ευρήματα εξ αυτών:
– Μειώνει τη φλεγμονή
Με τον όρο φλεγμονή αναφερόμαστε σε ένα σύνολο αποκρίσεων του οργανισμού σε καταστάσεις στρες ή ασθένειας. Η κουρκουμίνη δρα αντίστοιχα με κάποια αναλγητικά όπως η ασπιρίνη όταν λαμβάνεται σε συμπληρωματικές δόσεις, με αποτέλεσμα να μειώνει τη φλεγμόνη κατά τρόπο γενικευμένο αλλά αρκετά έντονο.
– Μειώνει τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα
Η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμά σε δόσεις των 500mg έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν φανεί για το μετεγχειρητικό και γενικότερο αίσθημα πόνου.
– Δρα έναντι στην κατάθλιψη και το άγχος
Πρώιμα αποτελέσματα από μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη κουρκουμά μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης (χωρίς η διαφορά να είναι πάρα πολύ μεγάλη), ιδιαίτερα σε άτομα που παίρνουν ήδη αντικαταθλιπτική αγωγή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το άγχος, είτε πρόκειται για περιστασιακό (λόγω συνθηκών) είτε για χαρακτηριστικό της
προσωπικότητας του ατόμου.
Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό
– Βελτιώνει τις τιμές λιπιδίων αίματος
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια μείωση των τιμών LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, με περισσότερες έρευνες στο θέμα αυτό να είναι αναγκαίες.
– Ίσως βοηθά στην ηπατική λειτουργία
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά μπορεί να έχουν οφέλη και για την ηπατική λειτουργία. Η κουρκουμίνη φαίνεται να προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από την οξείδωση, κάτι το οποίο θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια φαρμακευτική αγωγή, όπως στο διαβήτη.
– Πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο για κάποιους τύπους καρκίνου
Ο κουρκουμάς φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις αφορούν κυρίως τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι δρα κατασταλτικά απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα όγκων, όπως του δέρματος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και της χοληδόχου κύστης, σε διάφορα στάδια (έναρξη, εξάπλωση και μετάσταση). Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του σε αυτό.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε αυτό το «υγιεινό» καρύκευμα στα φαγητά και τα ροφήματα. Εδώ έχουμε κάποιες ιδέες:
1. Αναμείξτε σε ομελέτες και πίτες
Χρησιμοποιήστε μια πρέζα κουρκουμά αναμεμειγμένη με ομελέτα, φρυτάτα, τάρτα με αυγά, ακόμα και χορτοφαγικές ομελέτες με τόφου. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κουρκουμά, αυτή είναι μια εξαιρετική πρώτη επαφή με αυτό το μοναδικό καρύκευμα, επειδή το χρώμα του δεν θα σας ξενίσει και η γεύση του στη συνταγή θα είναι ήπια.
2. Πασπαλίστε σε λαχανικά
Η ελαφρώς πικάντικη γεύση του κουρκουμά δένει καλά με τις πατάτες και όλα τα ριζώδη λαχανικά. Προσθέστε σε πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια πριν το ψήσιμο.Ταιριάζει ιδιαίτερα και σε ψητά λαχανικά, απλά πασπαλίστε όπως κάνετε με το αλάτι.
3. Χρωματίστε το ρύζι
Μια πρέζα κουρκουμά προσδίδει χρώμα και γεύση σε μια κατσαρόλα από απλό ρύζι, σε ένα πολύχρωμο πιλάφι, ακόμα και σε ένα φανταχτερό ριζότο.
4. Προσθέστε σε όσπρια
Προσθέστε κουρκουμά στα όσπρια. Εμπνευστείτε από την ινδική κουζίνα και βάλτε κουρκουμά σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο.
5. Δοκιμάστε σε χόρτα
Δοκιμάστε τον κουρκουμά σε σοταρισμένα ή βρασμένα χόρτα, στο λάχανο, το κουνουπίδι και όλα τα πράσινα λαχανικά και δώστε τους μεγαλύτερη γεύση και νοστιμιά.
6. Χρησιμοποιήστε σε σούπες
Ένα μπολ με σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα γίνεται ακόμη πιο «ζεστό», όταν χρωματίζεται με τον χρυσαφένιο κουρκουμά.
7. Ανακατέψτε σε smoothies
Εκτός από τα αγαπημένα σας θρεπτικά υλικά, προσθέστε στο smoothie σας και λίγη σκόνη από το ινδικό μπαχαρικό με το φωτεινό χρώμα για να του δώσετε ιδιαίτερη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε αφεψήματα (πχ. τσάι), ροφήματα (πχ. κακάο), χυμούς (πχ. πορτοκαλάδα, λεμονάδα).