Επιτυχής διεξαγωγή του 7ου EU Roadshow: Αναδεικνύοντας τις Δεξιότητες στην εποχή Ψηφιακής Μετάβασης και της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο 7ο EU Roadshow, η οποία
διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- EUROPE DIRECT , με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.
Οι θεματικές που συζητήθηκαν επικεντρώθηκαν στην Επαγγελματική Κατάρτιση &  Πράσινες
Ψηφιακές Δεξιότητες , στις δεξιότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον
Επαγγελματικό προσανατολισμό, EURES, και Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η προώθηση του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, όπως έχει
κηρυχθεί για το 2024 από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και η ενημέρωση των νέων για τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι ομιλητές από τους τομείς της εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της
απασχόλησης αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, να τις αναπτύξουν και να τις διαχειριστούν με σκοπό την άμεση και ομαλή προσαρμογή στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου,
εξήρε την πρωτοβουλία των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης , αλλά και για τις επιμέρους θεματικές , ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημιουργούν νέες συνθήκες τόσο για την οικονομία της Ένωσης όσο και για τους πολίτες της.

Απαιτούν όμως και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων που λείπουν αυτή τη στιγμή από την Ένωση. Για παράδειγμα τα 3/4 των επιχειρήσεων στην Ένωση δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ο δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ δείχνει ότι 4 στους 10 ενήλικες δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές γνώσεις. Πλέον η Επιτροπή εργάζεται εντατικά τους τελευταίους μήνες για να ξεπεράσει όλες αυτές τις ελλείψεις στο εσωτερικό της.

Από την πλευρά του , ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης υπογράμμισε ότι : «Είναι πολύ χρήσιμο το ότι το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης να παίρνουν για 7η χρόνια την πρωτοβουλία και μας δίνουν την ευκαιρία να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας ώστε να δούμε προς ποια κατεύθυνση αλλάζει ο κόσμος. Ποια είναι τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πλοηγηθούμε σε μία θάλασσα η οποία είναι άγνωστή σε μας, σε αχαρτογράφητα δηλαδή ύδατα».

Οι ομιλητές του 7ο EU Roadshow ήταν οι εξής:
Δρ Σπύρος Φουντάς Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κωστάκης Εμπειρογνώμονας – Συντονιστής Τομέα Eπαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Επαγγελματικών Προσόντων, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) Θεοδώρα Τσοκανάρη Executive Manager, Thinc Thrace Incubator Πάνος Πολυζωΐδης Assistant Media Officer, Department for Communication, (Cedefop), Βασίλειος Μεγαλοοικονόμου Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Τομέας Λογικού των Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεώργιος Προφητηλιώτης Foresight Expert, Ερευνητής TU Delft, Μυρσίνη Δογάνη Διδάσκουσα Ρητορικής και Δημόσιου Λόγου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Μέλος του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Πειραιά Ηλίας Μάστορας Εκπαιδευτής Νέων Κρίστυ Κωστάρα Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Καριέρας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Find your bliss Ευαγγελία Μακαντάση Εργασιακή Σύμβουλος, Εκπρόσωπος Δικτύου EURES Ελλάδας.

Οι δημοσιογράφοι που συντόνισαν τις επιμέρους θεματικές ήταν οι: Φιλήμων Καραμήτσος,
Ηλιάδη Ιωάννα, Ελίνα Μακρή.
Δείτε σχετικό βίντεο εδώ