Τα αντίθετα… έλκονται;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τους παλιούς να μας λένε ότι “τα αντίθετα έλκονται”;

Οι άνθρωποι ψάχνουμε συνεχώς κάτι. Κάτι να μας συμπληρώνει, να γίνει η προέκτασή μας. Πιστεύουμε πως ό,τι μας λείπει μπορούμε να το βρούμε κάπου αλλού. Σε έναν άνθρωπο, σε μία δουλειά, σε ένα νέο απόκτημα και κάνουμε τα πάντα για να το έχουμε.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα αντίθετα δεν έλκονται απαραίτητα. Τα όμοια όμως σίγουρα έλκονται.

Εκεί βασίζεται και ο Νόμος της Έλξης.

Τι λέει αυτός ο Νόμος;

Ο Νόμος της Έλξης μας λέει ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας.
Δηλαδή, αν κάνουμε θετικές σκέψεις, τότε ελκύουμε θετικούς ανθρώπους και θετικά συμβάντα στην καθημερινότητά μας. Αν κάνουμε αρνητικές σκέψεις, ελκύουμε, αντίστοιχα, αρνητικούς ανθρώπους και πράγματα.

Θα σκεφτείτε τώρα, “μα καλά, εγώ τρέχω όλη μέρα, θα πρέπει να προσέχω και το αν οι σκέψεις μου είναι θετικές ή αρνητικές; Και στην τελική, πώς θα τις ξεχωρίζω;”

Κατανοητό. Δεν χρειάζεται να προσέχετε το τι σκέφτεστε ακριβώς ή το πώς. Αρκεί να εστιάζετε στο πώς κάποια σκέψη σας κάνει να αισθάνεστε.
Τα συναισθήματά μας είναι εκείνα που μας δείχνουν, αδιάψευστα, εάν οι σκέψεις μας έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Ωστόσο, ο Νόμος της Έλξης δεν είναι κάποια επιστημονικά εμπεριστατωμένη μέθοδος. Έχει έρθει στο προσκήνιο και έχει αρχίσει να απασχολεί τους ψυχολόγους τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε όμως να δούμε κάποια οφέλη του σε πρακτικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, η “θετική σκέψη”, δηλαδή η θετική προσέγγιση στη ζωή, έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Το λιγότερο στρες σημαίνει καλύτερο ανοσοποιητικό, καλύτερο ύπνο, καλύτερη συγκέντρωση και αποδοτικότητα στην καθημερινότητά μας και γενικότερα, περισσότερη όρεξη για ζωή.

Από την άλλη, μέσα στη ζωή είναι και οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συμβάντα.
Όμως αυτές τις σκέψεις μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ή να τις αλλάξουμε. Τις αντιμετωπίζουμε καταγράφοντάς τις ή τις αλλάζουμε βάζοντας άλλες σκέψεις στη θέση τους. Αντί δηλαδή, να αναρωτηθώ “γιατί να συμβεί αυτό σε εμένα;”, θα σκεφτώ “τι μπορώ να κερδίσω ή να μάθω από αυτή την εμπειρία;”

Τέλος, αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, αν καταφέρουμε να εστιάζουμε περισσότερο στα θετικά και να αφήνουμε στην άκρη τα αρνητικά, θα κάνουμε περισσότερο χώρο στη ζωή μας για εμπειρίες, καταστάσεις και ανθρώπους που μας γεμίζουν και μας κάνουν χαρούμενους!

Ήξερες ότι…

Στο πνευματικό κίνημα της Νέας Εποχής ο νόμος της Έλξης αναφέρεται στην πεποίθηση ότι θετικές ή αρνητικές σκέψεις φέρνουν αντίστοιχα θετικές ή αρνητικές εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι και οι σκέψεις τους αποτελούνται από «καθαρή ενέργεια».