Τι θα λέγατε για μία “καλλιεργημένη” μπριζόλα;

Η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό. Τώρα όμως η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου είναι πραγματικότητα! Τι θα λέγατε για μια δοκιμή;

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δίνει άδεια για πωλήσεις κρέατος από καλλιεργημένα μοσχαρίσια κύτταρα. Έτσι, έχουμε την πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου η δημιουργία της οποίας βασίστηκε σε εγχώρια τεχνογνωσία. Μάλιστα η σχετική άδεια που παραχώρησε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ήρθε μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη σε προϊόντα με καλλιεργημένο κρέας κοτόπουλου.

Μια ιδέα που δελεάζει…
Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές εταιρείες επεξεργάζονται την ιδέα της κατάργησης των ζώων από την παραγωγή κρέατος και τη στροφή στο κρέας που “καλλιεργείται”. Έτσι, θα περιοριστεί η θανάτωση ζώων και θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας τροφίμων.

Η εταιρεία Aleph Farms έλαβε άδεια για τις μοσχαρίσιες «μπριζόλες» της στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «παγκόσμια καινοτομία». Τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για τη διατροφική ασφάλεια, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δράση για το κλίμα και την ευημερία των ζώων. Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε δει εξαρχής πολύ θετικά αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι ήδη το 2022 είχε χορηγήσει κονδύλια 18 εκατ. δολαρίων στην Aleph Farms και σε άλλες εταιρείες του χώρου.

Τι ακριβώς είναι οι «μπριζόλες» της Aleph Farms
Οι συγκεκριμένες μπριζόλες παράγονται με κύτταρα από τα γονιμοποιημένα ωάρια της «Λούσι», μιας αγελάδας της ράτσας Black Agnus στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, τα κύτταρα μεταφέρονται σε μια τρισδιάστατη σκαλωσιά η οποία μιμείται τη δομή του πραγματικού κρέατος. Έτσι, πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε μυϊκά κύτταρα, κύτταρα του λιπώδη ιστού και κύτταρα αγγείων. Ο ιστός που προκύπτει σε συνδυασμό με πρωτεΐνες σιταριού και σόγιας αποκτά την επιθυμητή υφή. Μετά το Ισραήλ, η εταιρεία πρόκειται να επεκταθεί σε πρώτη φάση σε ασιατικές αγορές.

info
Το καλλιεργημένο κρέας είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που παρασκευάζεται σε εργαστήρια. Το 2022, οι ρυθμιστικές αρχές της Αμερικής (USDA και FDA) συμφώνησαν να αναγράφεται στις ετικέτες ως “καλλιεργημένο κρέας” / cultivated meat. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για να φτάσει αυτό το νέο προϊόν στους καταναλωτές.