Μαθαίνοντας τη #lovelanguage

Δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα στον έρωτα και στην αγάπη, οπότε θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε ποια γλώσσα μιλάει ο σύντροφός μας για να επικοινωνούμε καλύτερα.

Οποιοδήποτε εργαλείο προσφέρει μια συντόμευση για πιο ευτυχισμένες σχέσεις είναι βέβαιο ότι θα είναι δημοφιλές και το κουίζ Love Languages ​​είναι ένα τέτοιο. Δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια από τον Gary Chapman, συγγραφέα του βιβλίου «The 5 Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate». Το ερωτηματολόγιο του βιβλίου αποκαλύπτει πώς μας αρέσει περισσότερο να βιώνουμε την αγάπη. Τα πέντε επικρατέστερα αποτελέσματα είναι:

– έμπρακτα, με ευγενικές χειρονομίες και “υπηρεσίες”
– με σωματικό άγγιγμα
– με ποιοτικό χρόνο
– με δώρα
– με λόγια επιβεβαίωσης

Η γνώση της γλώσσας του έρωτα του συντρόφου σας και η γνώση της δικής σας μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και να σας βοηθήσει να νιώσετε και οι δύο καλύτερα μέσα στη σχέση. Η θεωρία έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στο TikTok, όπου το hashtag #lovelanguage έχει 5,5 δισεκατομμύρια προβολές.

Τα νέα δεδομένα και η «ισορροπημένη διατροφή» στοργής…
Μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο Current Directions in Psychological Science αξιολόγησε την υπάρχουσα έρευνα για τις γλώσσες της αγάπης και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν και αισθάνονται υποστήριξη από έναν συνδυασμό και των πέντε. Μια «ισορροπημένη διατροφή» στοργής χρειάζεται για να καλλιεργηθεί μακροχρόνια αγάπη, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η σκέψη της αγάπης ως μιας διατροφικά ισορροπημένης διατροφής κρατά όλες τις εκφράσεις αγάπης στο μενού και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να μοιραστούν αυτό που χρειάζονται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή» λέει η Emily Impett, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Δεν μπαίνουμε σε κουτάκια!
«Η παρεξήγηση προέρχεται από τη σκέψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να μπουν τακτοποιημένα σε κουτιά» σύμφωνα με την ίδια. Για παράδειγμα, είστε ένας άνθρωπος «φυσικής επαφής» και ο σύντροφός σας είναι «ποιοτικού χρόνου» και θεωρείτε πως μόνο και μόνο το να μάθετε να κάνετε το μόνο πράγμα που νομίζετε ότι θέλει ο σύντροφός σας θα εγγυηθεί την επιτυχία της σχέσης.

Τα θρεπτικά συστατικά μιας σχέσης
«Οι άνθρωποι χρειάζονται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχουν την καλύτερη κατάσταση υγείας». Μέσα από την έρευνά της διαπίστωσε ότι όλες οι γλώσσες παίζουν ρόλο στις επιτυχημένες σχέσεις, ανεξάρτητα από το τι λένε τα αποτελέσματα του κουίζ ενός ατόμου. Και οι άνθρωποι εκτιμούν διαφορετικές εκφράσεις σε διαφορετικά πλαίσια.
Έτσι, αντί να βυθίζουν έναν σύντροφο με λόγια επιβεβαίωσης ή δώρα, τα ζευγάρια θα πρέπει να δείξουν όποια «γλώσσα» έχει νόημα εκείνη τη στιγμή.

«Η μεταφορά της γλώσσας του Τσάπμαν υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν αγάπη μόνο όταν ο σύντροφός τους μιλάει τη γλώσσα αγάπης του, αλλά η μεταφορά της υγιεινής διατροφής υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είναι στην καλύτερη κατάσταση υγείας και ότι οι καλύτερες σχέσεις θα είναι αυτές στις οποίες οι σύντροφοι εκφράζουν εκτίμηση, περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, δείχνουν στοργή, βοηθούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και κάνουν ο ένας τον άλλον να νιώθει ξεχωριστός με δώρα».

Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι αλλάζει επίσης με την πάροδο του χρόνου… Η γλώσσα αγάπης ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις «περιστάσεις και τις εποχές της ζωής» όπως είπε ο Chapman. Μια μητέρα δύο παιδιών, είπε ως παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσει ότι για πρώτη φορά στη ζωή της οι «πράξεις υπηρεσίας» είναι η πιο σημαντική γλώσσα αγάπης της… Το είχατε σκεφτεί;