Το ψαράκι και οι καρχαρίες: tips επιβίωσης

Καλημέρα SayYesser!!!

Τρίτη μέρα στο Dubai, στην έκθεση της Gulfood και όπως σου έχω ξαναπεί, κάθε έκθεση για μένα είναι ένα μικρό ταχύρρυθμο φροντιστήριο.
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στο εξωτερικό μακριά από τη βάση τους και την οικογένειά τους, ανοίγονται και εκεί αν έχεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά αποκτάς εμπειρίες και tips ζωής.

Στις εκθέσεις, εκτός από την καθημερινή τριβή μας γύρω γύρω από τα περίπτερα έχω και τη χαρά και την τιμή, να έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη συμπάθεια με τις περισσότερες εταιρείες και επειδή εγώ όπως με λένε είμαι “Ταλιμπάν” και ταξιδεύω σχεδόν πάντα μόνη μου ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, κάθε βράδυ με καλούν για φαγητό ή για ποτό παρέα με τις ομάδες τους. Τότε είναι λοιπόν η στιγμή που γίνεται το πραγματικό bonding, ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο ποτήρι κρασί όπου οι γραβάτες χαλαρώνουν και οι γόβες δίνουν τη θέση τους στα άνετα αθλητικά. Εκεί ξανασυστηνόμαστε και αποφασίζουμε για πάντα αν τελικά συμπαθούμε ο ένας τον άλλον…

Σε ένα τέτοιο τραπέζι λοιπόν χθες, ούσα καλεσμένη μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, ήμουν λίγο να το πω μαγκωμένη. Θέλεις η πρόταση συνεργασίας που έχω στείλει και είχε βρει τοίχο (μέχρι και χθες), θέλεις το δέος που ένιωσα που ήμουν στην παρέα τόσο αξιόλογων ανθρώπων, θέλεις η κούραση της ημέρας (17.458 βήματα δεν τα λες και λίγο), θέλεις ότι πολλές φορές ένιωθα χαμένη να παρακολουθώ τις κουβέντες τους… ε ήμουν λίγο σαν το ψαράκι που κολυμπάει σε ένα ενυδρείο με καρχαρίες.
Τότε εκείνη το κατάλαβε, έσκυψε και μου είπε: “αν νιώσεις ποτέ αμήχανα παιδί μου ακολούθησε τα παρακάτω…”
Βάζοντας λοιπόν τα λόγια της και τις σκέψεις μου σε μία σειρά, πάνω κάτω μου είπε:
– Μην μιλάς γρήγορα. Μίλα λες και ο άλλος θέλει και έχει τον χρόνο να σε ακούσει.
– Μην κάνεις γρήγορες κινήσεις αλλά ούτε και πολύ αργές, να κινείσαι απολαυστικά λες και η ζωή σε περιμένει.
– Διατήρησε οπτική επαφή όσο μιλάς και να έχεις ίσια πλάτη, ορθό το ανάστημα.
– Πες πρώτη τι θέλεις να φας ή να πιεις. Να δείχνεις αποφασιστικότητα στα απλά και το υποσυνείδητο του περίγυρού σου να είσαι σίγουρη πως θα το καταγράψει.
– Αν διαφωνείς με κάτι να το λες. Πάντα. Πάντα όμως με ευγένεια και σιγουριά. Είναι ωραίο να έχεις προσωπικότητα και άποψη.

Tip of the Day: Αν και στα 42 μου είμαι μικρή για να τα ξέρω όλα αλλά και μεγάλη για να εκπαιδευτώ από την αρχή, όταν έρχονται στον δρόμο μου άνθρωποι που έχουν κάτι να μου πουν εγώ νιώθω μόνο ευλογία. Απολαμβάνω τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και επιδιώκω τη συναναστροφή μαζί τους, γιατί πάντα κάτι κερδίζω… Και αν θες άλλο ένα extra tip από μένα, όταν μία συζήτηση δεν μπορείς να την ακολουθήσεις, μην παραιτηθείς, απλά με όλη σου την ειλικρίνεια πες “δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσες εσύ να μου το εξηγήσεις καλύτερα ώστε να το κατανοήσω και εγώ;”