Οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδυάσει τη Καθαρά Δευτέρα με αναμνήσεις από γεμάτα τραπέζια με σαρακοστιανά και νηστίσιμα φαγητά, όπως τα θαλασσινά, ο χαλβάς
και τα όσπρια. Έτσι δεν είναι;
Αναρωτιέσαι πώς να δημιουργήσεις ένα θρεπτικό και ταυτόχρονα, νόστιμο σαρακοστιανό
τραπέζι; Τότε συνέχισε να διαβάζεις!
Ενδεχομένως να γνωρίζεις ήδη ότι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας φημίζεται για τα
λιγότερο διαιτητικά του πιάτα. Ο παραδοσιακός χαλβάς, μαζί με τα τηγανητά θαλασσινά,
καθώς και η ταραμοσαλάτα με την άφθονη λαγάνα είναι μερικά από τα βασικά φαγητά
του τραπεζιού. Πάμε όμως να δούμε πώς κάνουμε τις επιλογές μας σωστά για να μην
ξεφύγουμε από τη δίαιτά μας αλλά και να απολαύσουμε τα καλούδια της ημέρας.
1. Λαγάνα και Καθαρά Δευτέρα πάνε μαζί! Προσοχή, μια φέτα είναι αρκετή για να τιμήσετε το έθιμο. Μπορείτε να κάνετε έξυπνες αντικαταστάσεις όπως για παράδειγμα “αντί για ψωμί στο πρωινό επιλέγω 1 κομμάτι λαγάνα”.
2. Επιλέξτε άφοβα να καταναλώσετε σαλατικά. Την ημέρα αυτή έχουν την τιμητική τους και τα χόρτα σαν εναλλακτική σαλάτας.
3. Τα μαλάκια, όπως το χταποδάκι, οι σουπιές και τα καλαμαράκια αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και μαζί με ρύζι μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική επιλογή. Αποφύγετε όμως την τηγανητή τους εκδοχή!
4. Τα αγαπημένα ντολμαδάκια, είναι μεν σχετικά αθώα, αλλά τρώγονται εύκολα και γρήγορα. Μετρήστε τα και μην ξεπεράσετε τα 4-5.
5. Τα όσπρια, αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Μπορείτε να συμπληρώσετε το πιάτο σας με 2-3 κουταλιές (π.χ. φάβα ή γίγαντες).
6. Η αγαπημένη ταραμοσαλάτα είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες! Μην φάτε πάνω από 2 κουταλιές αν δεν σκοπεύετε να τρέξετε με τον χαρταετό!
7. Χαλβάς για επιδόρπιο επιβάλλεται! 2 δάχτυλα επαρκούν!
8. Αλκοόλ και θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι ένα γραμμάριο αλκοόλ ισοδυναμεί με ένα
γραμμάριο λίπους. Με μέτρο λοιπόν!
Πώς μπορείς λοιπόν να διαμορφώσεις το πιάτο της Καθαράς Δευτέρας;
Και αυτή τη μέρα η μέθοδος του πιάτου θα είναι σύμμαχός σου. Πάμε να το φτιάξουμε
μαζί;
1. Ξεκίνα με το ½ του πιάτου με τα αγαπημένα σου λαχανικά. Φρέσκες σαλάτες, ψητά,
βραστά ή και τουρσί λαχανικά μπορείς να βάλεις σε αυτή την περιοχή. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο το καλύτερο για περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά!
2. Χώρισε το υπόλοιπο μισό πιάτο σε άλλα 2 μέρη. Στο ¼ του πιάτου σου επίλεξε
οποιαδήποτε μορφή πρωτεΐνης έχεις στο τραπέζι. Μπορείς να βάλεις θαλασσινά ή
ψάρι σε αυτή την περιοχή.
3. Στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου σου τοποθέτησε τα αμυλούχα συνοδευτικά. Λαγάνα,
πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια… όλα ταιριάζουν σε αυτή την περιοχή!
Επίσης μην ξεχνάς ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μέρα αφιερωμένη στην οικογένεια και τη
φύση. Αν ο καιρός το επιτρέπει, προτιμήστε να περπατήσετε μετά το φαγητό.
Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να ασκηθείτε ή να συγκρατηθείτε στο θέμα του φαγητού,
πρέπει να θυμάστε ότι μια κακή μέρα, δεν είναι ικανή να καταστρέψει ένα πρόγραμμα
απώλειας βάρους. Το βράδυ της ίδιας μέρας, επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα όπως για
παράδειγμα γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα και φυσικά την επόμενη μέρα καταναλώστε ένα ελαφρύ μεσημεριανό με βάση τα λαχανικά και το ψάρι.
Η σωστή διατροφή είναι στάση ζωής και η ζωή θέλει καλοπέραση!