Say hello… to the Sun!

Sunglasses Day σήμερα και πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία των γυαλιών ηλίου, του αγαπημένου αξεσουάρ που μας προσφέρει προστασία, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις εμφανίσεις μας.

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου

Πάντα υπήρχε η ανάγκη να προστατεύουμε τα μάτια μας από τον ήλιο. Οι Ινουίτ (αυτόχθονες λαοί της Γροιλανδίας, του Καναδά και της Αλάσκας) συνήθιζαν να φοράνε “γυαλιά” από ξύλο ή ακόμα και από κόκαλα φάλαινας για να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία! Ο Νέρωνας στη Ρώμη λέγεται ότι χρησιμοποιούσε σμαραγδένιους φακούς! Στην αρχαία Αίγυπτο, χρησιμοποιούσαν λωρίδες από ύφασμα ή ξύλο για να προστατεύουν τα μάτια τους από τον ήλιο.

Κατά τον δωδέκατο αιώνα στην Κίνα, κατασκευάζονταν γυαλιά ηλίου από χαλαζία. Παρόλο που μπλόκαραν τις ακτίνες του ήλιου, προορίζονταν για εύπορους πολίτες αλλά και για τους Κινέζους δικαστές οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να φαίνονται στο ακροατήριο οι εκφράσεις τους την ώρα της δίκης! Oι φακοί ήταν σκοτεινοί και φυσικά δεν προστάτευαν από τις βλαβερές ακτίνες UV.

…Φύγαμε για Hollywood!

Aπό την Κίνα φτάνουμε στο Hollywood, καθώς εκεί τα γυαλιά ηλίου έγιναν αγαπημένο αξεσουάρ στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και φυσικά τα φορούσαν κυρίως οι σταρ του Ηοllywood. Οι σταρ άρχισαν να φοράνε γυαλιά ηλίου για να προστατεύουν τα μάτια τους από τα έντονα φώτα των στούντιο.
Η μαζική παραγωγή γυαλιών ηλίου ξεκίνησε στα τέλη του ’20. Mέχρι τότε, οι άνθρωποι προστατεύονταν από τον ήλιο με μεγάλα καπέλα και με ομπρέλες!

Για την προστασία των πιλότων

Τη δεκαετία του ’30, η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε στην Bausch & Lomb τη δημιουργία γυαλιών ηλίου προκειμένου να προστατευτούν οι πιλότοι από την αντηλιά. Οι φακοί είχαν σκούρο πράσινο χρώμα σε απόχρωση κρύσταλλο, το οποίο απορροφά το φως στην κίτρινη ζώνη του φάσματος.

Ήξερες ότι…

H Carrera ιδρύθηκε το 1956 στην Αυστρία από τον Wilhelm Anger και έμπνευση ήταν ένας αγώνας αυτοκινήτων έξι ημερών στο Μεξικό, ο Carrera Panamericana. Η Carrera ξεχωρίζει για την κατασκευή γυαλιών ηλίου εξαιρετικής ποιότητας, που συνδυάζουν μοντέρνα σχέδια με χαρακτηριστικά μέγιστης απόδοσης και άνεσης.