Tips για να απολαύσει ο σκύλος μας το ταξίδι με το αυτοκίνητο

Πλησιάζει η στιγμή που οι περισσότεροι θα φύγουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τι θα γίνει με το σκυλάκι μας; Αν θέλουμε να μην το αποχωριστούμε και να περάσουμε μαζί του ξένοιαστες καλοκαιρινές στιγμές, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε το ταξίδι του με το αυτοκίνητο ευχάριστο.

Αρχικά, δεν ταΐζουμε το σκυλάκι μας τουλάχιστον μία ώρα πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας. Ακόμη, πρέπει να ξέρουμε αν το κατοικίδιό μας παθαίνει ναυτία όταν βρίσκεται μέσα σε κινούμενο αυτοκίνητο. Πώς θα το καταλάβουμε: Αν κάνει εμετό, αν λαχανιάζει ή αν παρατηρήσουμε ότι έχει πολλά σάλια. Καλό είναι, λοιπόν, να έχει πάει τουλάχιστον κάποιες βόλτες με αυτοκίνητο, ώστε να έχουμε επιβεβαιώσει ότι δεν έχει ναυτία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε έναν δροσερό και καθαρό χώρο για το σκυλάκι μας, ώστε να ταξιδεύει με άνεση.

Ο σκύλος μας πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί με τις βόλτες με αυτοκίνητο, να του δώσουμε τον χρόνο του. Να τον αφήσουμε να εξερευνήσει τον χώρο, να μην είμαστε συνέχεια βιαστικοί ή αγχωμένοι. Αφού ο σκύλος μας συνηθίσει να μπαίνει στο αυτοκίνητο και να κάνουμε μαζί του μικρές αρχικά διαδρομές, μετά αρχίζουμε να αυξάνουμε τις αποστάσεις. Έτσι, όταν κάνει το πρώτο του ταξίδι δεν θα έχει άγχος, καθώς θα βρίσκεται σε ένα γνώριμο περιβάλλον και θα κάνει κάτι που έχει συνηθίσει.

Για να νιώσει ασφάλεια, μπορούμε να έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα σεντονάκι που να μυρίζει το άρωμά μας. Εμείς, πρέπει να είμαστε χαλαροί, όχι σφιγμένοι και ανήσυχοι γιατί επηρεάζεται το κατοικίδιό μας. Η συναισθηματική μας κατάσταση, δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τη συμπεριφορά του σκύλου μας.

Φυσικά, ένας εκπαιδευτής, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιό μας να ξεπεράσει τον φόβο και το άγχος του και να απολαύσει το ταξίδι του μαζί μας.