Τελικά, η σιωπή είναι χρυσός;

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Ο σοφός λαός λέει πως η σιωπή είναι χρυσός. Είναι, όμως, πάντα η καλύτερη επιλογή;
Είναι φορές που η σιωπή είναι αναγκαία, αλλά υπάρχουν και στιγμές που το να ορθώνεις το ανάστημά σου και να μιλάς είναι απαραίτητο. Πότε όμως η σιωπή είναι όντως χρυσός και πότε ο λόγος είναι το πραγματικό χρυσάφι;
Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή μπορεί να είναι η πιο ισχυρή απάντηση. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανώφελες αντιπαραθέσεις, κακοπροαίρετους ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, η σιωπή μπορεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά μας και να μας προστατεύσει από περιττό δράμα. Η σιωπή μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις σκέψεις μας, να ηρεμήσουμε και να απαντήσουμε με ψυχραιμία όταν είμαστε έτοιμοι.
Ωστόσο, η σιωπή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Όταν αντιμετωπίζουμε αδικία, καταπίεση ή οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, η σιωπή μπορεί να γίνει συνενοχή. Το να σωπαίνεις μπροστά σε καταστάσεις που απαιτούν δράση και λόγο μπορεί να επιτρέψει στους άλλους να συνεχίσουν να βλάπτουν εσένα ή άλλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το να ορθώσεις το ανάστημά σου και να μιλήσεις είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και ηθικά σωστό.
Η πραγματική σοφία έγκειται στην ικανότητά μας να γνωρίζουμε πότε να σωπαίνουμε και πότε να μιλάμε. Δεν είναι εύκολο να βρούμε αυτήν την ισορροπία, αλλά είναι απαραίτητο να την αναζητάμε συνεχώς. Πρέπει να αξιολογούμε την κάθε κατάσταση, να ακούμε την εσωτερική μας φωνή και να δρούμε ανάλογα. Ορισμένες φορές, μια καλά τοποθετημένη σιωπή μπορεί να πει περισσότερα από χιλιάδες λέξεις, ενώ άλλες φορές, η δύναμη του λόγου μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γύρω μας.

Tip of the Day: Προσωπικά, έχω βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις όπου έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στη σιωπή και τον λόγο. Σε επαγγελματικές συναντήσεις, όπου η πολιτική του γραφείου απαιτεί διπλωματία, το παλεύω να συγκρατούμαι καθώς η σιωπή μου έχει αποτρέψει αχρείαστες συγκρούσεις. Όμως, όπως σου έχω ξαναπεί είμαι λιοντάρι με ωροσκόπο λιοντάρι οπότε δεν είμαι και για πολλές καταπιέσεις! Οι γύρω μου γνωρίζουν καλά πως αν νιώσω αδικία θα μιλήσω γιατί μπορεί η σιωπή να είναι χρυσός, αλλά ο λόγος είναι το σπαθί που κόβει τις αλυσίδες της αδικίας…
Εσύ ποιο δρόμο διαλέγεις; Της σιωπής ή του λόγου;