Κάνε refresh στον εγκέφαλό σου!

World mental health day concept. Paper human head symbol and flowers on blue background

World Brain Day σήμερα και θα μιλήσουμε φυσικά για το όργανο που αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τον εγκέφαλο.

Πάμε να δούμε τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις που θα μας κάνουν πιο αισιόδοξους.

Πώς θα αποκτήσουμε νεότερο εγκέφαλο

Ξέρετε ποια είναι η ηλικία του εγκεφάλου σας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι χάνουμε κάποια πνευματική οξύτητα με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο δεν γερνάει ο εγκέφαλος όλων των ανθρώπων με τον ίδιο ρυθμό.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες μπορεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ηλικίας που αναγράφεται στην ταυτότητά μας και στο πόσο μεγάλος φαίνεται ο εγκέφαλός μας, σε μια μαγνητική τομογραφία και άλλες σχετικές εξετάσεις.

Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Μπορούμε να το κάνουμε! Μια ομάδα Καναδών γιατρών επιστράτευσε περισσότερους από 200 υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τους ανέθεσε να κάνουν μια ή δύο ώρες αερόβια άσκηση την εβδομάδα. Οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές επιδόσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα είχε  θετική επίδραση στον εγκέφαλό τους και στο σώμα τους.

Όσοι από τους συμμετέχοντες εξακολούθησαν να τηρούν το πρόγραμμα βελτιώθηκαν κατά 5,7% στα τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και κατά 2,4% στα τεστ λεκτικής ευχέρειας. Μάλιστα ο συγγραφέας της μελέτης Marc Poulin υπογράμμισε ότι «αυτή η αλλαγή στη λεκτική ευχέρεια είναι αυτό που θα περιμένατε να δείτε σε κάποιον πέντε χρόνια νεότερο».

Ήξερες ότι…

Το περπάτημα κάνει καλό στη μνήμη

– Μια ώρα γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα αρκεί για να μας κάνει να σκεφτόμαστε τόσο γρήγορα και καθαρά όσο μια πενταετία πριν.

– Η παρακολούθηση από ηλικιωμένους μαθημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων διάρκειας τριών μηνών, σύμφωνα με μελέτη, αύξησε τις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης και προσοχής τόσο πολύ που ήταν σαν ο εγκέφαλός τους να ήταν 30 χρόνια νεότερος!

Say Yes and Get Impressed!

Η μυρωδιά που ενισχύει τη μνήμη μας

Διαπιστώθηκε ότι η μυρωδιά του ψημένου μπέικον ενισχύει την όσφρηση, την εγρήγορση, τη μνήμη και την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε αυτό που βλέπουμε. Επιπρόσθετα, αυξάνει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη και βελτιώνεται η διάθεσή μας. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, κι όμως ακόμα και η αναφορά της λέξης μπέικον, σύμφωνα με τους ειδικούς, πυροδοτεί τους μηχανισμούς στον οργανισμό, που ενεργοποιούνται με την κατανάλωση φαγητού και μας προσφέρουν ευχαρίστηση.

info

H Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου.