Aλλάζουν εκατοντάδες ονομασίες φυτών… γιατί είναι ρατσιστικές

Περισσότερα από 200 φυτά, φύκια και μύκητες αλλάζουν ονομασία για να μην έχουν καμία ρατσιστική χροιά, μετά από ιστορική ψηφοφορία στο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικής που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Τα ονόματα περιλαμβάνουν τη λέξη “caffra” ή παράγωγά της, έναν προσβλητικό όρο για τους μαύρους που χρονολογείται στην εποχή του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Τώρα θα αντικατασταθούν με παράγωγα του προθέματος “afr” που αναγνωρίζει την αφρικανική προέλευση των εν λόγω ειδών.

Στη Μαδρίτη, η πρόταση τέθηκε σε μυστική ψηφοφορία, στην οποία το 63% των συμετεχόντων ειδικών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής. Έτσι, το αφρικανικό φυτό Erythrina caffra μετονομάζεται σε Erythrina affra.

Ορισμένοι ήθελαν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, όπως να μετονομαστούν τα είδη του γένους Hibbertia, όνομα που τιμά τον Άγγλο αποικιοκράτη Τζορτζ Χίμπερτ, υπέρμαχο της δουλείας που πλούτισε από τις φυτείες του στις τότε Δυτικές Ινδίες. Άλλοι ζητούσαν να καταργηθούν οι ονομασίες που αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα αλλά δεν προχώρησε κάτι τέτοιο.