Stay fit με τη βοήθεια της ΑΙ

Έχουμε μιλήσει πολύ και για πολλά πεδία εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά για fitness όχι… Έ, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη συμβολή της ΑΙ στη γυμναστική.

Το μυαλό σου πηγαίνει σε ένα ρομπότ – γυμναστή που θα σε καθοδηγεί και θα σε διορθώνει όταν γυμνάζεσαι; Ας ξεκινήσουμε από κάτι πιο απλό. Έχεις δει στα social media προγράμματα γυμναστικής που έχουν δημιουργηθεί από ΑΙ; Το πιθανότερο είναι – αν δεν έχει ήδη δει – να δεις σύντομα γιατί θα κυκλοφορούν πολύ. Άρα, το πρώτο βασικό βήμα έγινε… Το ερώτημα βέβαια είναι αν και κατά πόσο θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον προσωπικό μας γυμναστή.

Η αλήθεια είναι ότι χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας μας παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για τη φυσική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, ενημερωνόμαστε για τους καρδιακούς μας παλμούς. Ακόμη, έχουμε τη δυνατότητα της δημιουργίας εξατομικευμένων προγραμμάτων γυμναστικής.

Η ΑΙ και τα προγράμματα γυμναστικής

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές γυμναστικής που λειτουργούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής. Αυτά τα προγράμματα βασίζονται σε προσωπικές μας πληροφορίες και δεδομένα. Έτσι, για παράδειγμα, ο εξοπλισμός και ο χρόνος που διαθέτουμε, αλλά και οι στόχοι που θέτουμε είναι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το πρόγραμμα γυμναστικής μας. Οι εφαρμογές λειτουργούν με βάση την εμπειρία άλλων χρηστών προκειμένου να δημιουργήσουν νέα προγράμματα.

Η σημασία της ανατροφοδότησης

Όταν ολοκληρώσουμε την προπόνησή μας, η εφαρμογή μας ζητά να δώσουμε μια ανατροφοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι θα μας ζητηθεί να αναφέρουμε πώς αισθανθήκαμε και ποια ήταν η απόδοσή μας ώστε αυτές οι πληροφορίες να ληφθούν υπόψη για την επόμενη προπόνηση.
Επιπρόσθετα, συνήθως οι εφαρμογές χρησιμοποιούν και δεδομένα από τα wearables π.χ. το smartwatch για να συγκεντρώνουν πληροφορίες και για τους παλμούς, τις θερμίδες, τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν κ.α.

Ναι μεν…

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να μας παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την προπόνηση και συμβάλλει σε καλύτερες αποδόσεις. Είναι, λοιπόν, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ακόμη, οικονομικά δεν μπορούν όλοι να έχουν έναν προσωπικό γυμναστή που θα τους παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα. Οπότε και πάλι είναι σημαντική και πολύτιμη η τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά…

Η ΑΙ δεν είναι σε θέση να μας διορθώσει όπως θα έκανε ο γυμναστής μας. Ακόμη, ο γυμναστής μας δίνει κίνητρα και συμβάλλει στην καλή μας ψυχολογία. Μας τονώνει ψυχολογικά, είναι δίπλα μας και μας στηρίζει όταν βάζουμε νέους στόχους. Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στη σημασία της ενσυναίσθησης. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όπως συμβαίνει γενικά με τους ανθρώπους, έτσι και με τους γυμναστές δεν ταιριάζουμε πάντα! Όταν όμως βρούμε κάποιον που μας ενθαρρύνει, μας καθοδηγεί σωστά και μας δίνει κίνητρο όταν εμείς απογοητευόμαστε, δύσκολα τον αλλάζουμε!