Σύμφωνα με μελέτες αλλά και διακεκριμένους σομελιέ, η κατανάλωση σκληρών ποτών, όπως το ρούμι, το ουίσκι και η βότκα, επηρεάζει και μπορεί να προκαλέσει μείωση, ακόμα και απώλεια της γεύσης.
Το αλκοόλ μπλοκάρει τις πρωτεΐνες, που απαιτούνται για τη δημιουργία σάλιου,οπότε μπορεί η κατανάλωσή του να επιφέρει ξηροστομία, που επηρεάζεται αρνητικά τη γευστική εμπειρία. Επίσης τα σκληρά ποτά ίσως μας προκαλέσουν ένα προσωρινό μούδιασμα, που μειώνει την ικανότητα να διακρίνουμε πολύπλοκες γεύσεις. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγουμε τα ποτά με ζάχαρη, όπως τα κοκτέιλ, γιατί επικαλύπτουν τον ουρανίσκο.