Gaslighting: Μια Υπολογισμένη Ψυχολογική Στρατηγική

Καλημέρα SayYesser!!!

Στον κόσμο των διαπροσωπικών σχέσεων, ο όρος “gaslighting” έχει αποκτήσει μία διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα. Τι είναι όμως αυτό το φαινόμενο και πώς επηρεάζει τη ζωή μας;

Ο όρος “gaslighting” προέρχεται από το ομότιτλο θεατρικό έργο του 1938, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Στο έργο, ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι χάνει τα λογικά της, συνθέτοντας ένα περιβάλλον όπου όλα αμφισβητούνται. Αυτή η μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης συμβαίνει όταν ένα άτομο ή μια ομάδα προσπαθεί να προκαλέσει αμφιβολία στην αντίληψη ή στην πραγματικότητα του θύματος, κάνοντάς το να αμφιβάλλει για τη διάνοιά του.

Πώς εκδηλώνεται;

Το gaslighting μπορεί να έχει πολλές μορφές. Συχνά περιλαμβάνει:

– Άρνηση: Ο χειραγωγός μπορεί να αρνηθεί ότι είπε ή έκανε κάτι που έχει προκαλέσει πόνο στο θύμα.
– Funhouse Mirrors: Το θύμα μπορεί να δει την πραγματικότητα μπερδεμένη ή παραμορφωμένη από τη συνεχή αμφισβήτηση.
– Ενοχοποίηση: Ο χειραγωγός ενδέχεται να προσπαθήσει να πείσει το θύμα ότι τα προβλήματά του προέρχονται από τις δικές του “λάθος” επιλογές ή συναισθήματα.

Οι επιπτώσεις του gaslighting είναι συχνά καταστροφικές. Τα θύματα μπορεί να νιώθουν:

– Αυτο-αμφιβολία: Συχνά αρχίζουν να αμφισβητούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
– Απομόνωση: Μπορεί να απομακρυνθούν από φίλους και οικογένεια, πιστεύοντας ότι μόνο ο χειραγωγός κατανοεί την “πραγματικότητα”.
– Άγχος και Κατάθλιψη: Η συνεχής αμφισβήτηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις.

Πώς να Αντιμετωπίσουμε το Gaslighting

Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να είσαι θύμα gaslighting, το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση. Μίλησε με φίλους ή επαγγελματίες που μπορούν να σου προσφέρουν μια αντικειμενική προοπτική. Είναι επίσης σημαντικό να καταγράφεις τα γεγονότα και τις συζητήσεις, ώστε να έχεις χειροπιαστές αποδείξεις για την πραγματικότητα.

Tip of the Day: Το gaslighting είναι ίσως μία από τις πιο καταστρoφικές μορφές χειραγώγησης, αλλά η γνώση είναι δύναμη. Εφόσον συνειδητοποιήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, μπορείς να πάρεις τα μέτρα σου. Η επιμονή στην αλήθεια και η υποστήριξη από άλλους μπορεί να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις τη ζωή σου στον σωστό δρόμο.

Σκέψου το gaslighting όχι μόνο ως μια αρνητική εμπειρία αλλά και ως μια πρόσκληση να ενισχύσεις την εσωτερική σου δύναμη και αυτοεκτίμηση! Πώς; Εμπιστέψου τη διαίσθησή σου. Αν κάτι σου φαίνεται περίεργο ή σε κάνει να αμφιβάλλεις για την πραγματικότητα, μίλα σε έναν φίλο ή έναν επαγγελματία. Ένας εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να σου προσφέρει τη σαφήνεια που χρειάζεσαι.