Οι άγνωστες αιτίες που συνδέονται με την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη συχνά προκαλείται από γνωστούς παράγοντες, όπως τραυματικές εμπειρίες, πένθος ή οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, τις οποίες πολλοί αγνοούν.

Ας δούμε ποιες είναι:

Ήλιος: Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι πιο συνηθισμένη τον χειμώνα, όμως ορισμένοι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν και το καλοκαίρι, λόγω δυσκολίας προσαρμογής στις αυξημένες θερμοκρασίες, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία και θλίψη.

Κάπνισμα: Η νικοτίνη επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου, κυρίως την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο κάπνισμα όταν αισθάνονται θλίψη.

Υποθυρεοειδισμός: Ένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κατάθλιψη, καθώς ο θυρεοειδής επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Συμπτώματα όπως θλίψη, κούραση και δυσανεξία στο κρύο θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε εξέταση θυρεοειδούς.

Έλλειψη ύπνου: Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου σε στρεσογόνες καταστάσεις, οδηγώντας σε ψυχική επιβάρυνση.

Social media: Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, ιδιαίτερα στους εφήβους, καθώς προκαλεί απομόνωση και αίσθημα ανεπάρκειας.

Τόπος διαμονής: Οι κάτοικοι των πόλεων έχουν 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, λόγω του έντονου άγχους της καθημερινότητας.

Υπερβολικές επιλογές: Η πληθώρα επιλογών σε διάφορους τομείς της ζωής μπορεί να δημιουργήσει άγχος, οδηγώντας σε υπερανάλυση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κατάθλιψη.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για την ακμή ή την πίεση, μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη ως παρενέργεια.

Αντισυλληπτικά χάπια: Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν συνθετική προγεστερόνη. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει περισσότερο σε γυναίκες με προδιάθεση στην κατάθλιψη.

Ολοκλήρωση αγαπημένων σειρών: Για μερικούς ανθρώπους, η ολοκλήρωση μιας αγαπημένης σειράς μπορεί να προκαλέσει θλίψη, καθώς χάνουν ένα μέρος της “φανταστικής” ζωής που τους συντρόφευε.

Έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Η απουσία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υπάρχουν σε ψάρια όπως ο σολομός, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες. Τα λιπαρά αυτά επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές, που ελέγχουν τη διάθεση.

Δυσκολίες με αδέρφια: Οι κακές σχέσεις μεταξύ αδελφών στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσουν βαθιά συναισθηματικά τραύματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.

info
H 3η Οκτωβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες.