5)Λαυράκι με αλμύρα, κολοκυθοανθό τηγανητό και σάλτσα θαλασσινών

Γιώργος Τσόλκας, Sous Chef @The Margi Hotel

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 φιλέτα λαυράκι
  • Οστρακοειδή 500 γρ
  • 1 λευκό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • Λευκό κρασί
  • Εστραγκόν φύλλα
  • Σχοινόπρασο
  • 6 τμχ μανιτάρια λευκά μανιτάρια
  • 200 γρ Αλμύρα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Κολοκυθοανθός
  • 1 lime

 

Εκτέλεση

Σωτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια,το σκόρδο σε ένα τηγάνι. Ύστερα προσθέτουμε την αλμύρα την οποίο την έχουμε βράσει για 2 λεπτά είτε κάποια χόρτα της επιλογής μας και σβήνουμε με λευκό κρασί. Στο τέλος προσθέτουμε τα θαλλασινά ψιλοκομμένα και τη σάλτσα βουτύρου και τα ομογενοποιούμε τα μυρωδικά και το ξύσμα από το lime.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα φιλέτα λαυράκι από τη μεριά της πέτσας και λίγο από την άλλη. Μόλις είναι έτοιμα τα προσθέτουμε πάνω από τα υπόλοιπα και τέλος τον ανθό.

Αχνίζουμε τα θαλλασινά με λίγα κλωνάρια θυμάρι σκόρδο και κρεμμύδι λευκό και λευκό κρασί .

Για την σάλτσα βουτύρου (beurre blanc)

  • 200 ml ζωμός θαλλασινών
  • 250 γρ βούτυρο παγωμένο
  • Φύλλα εστραγκόν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Κόκκοι πιπεριού 1 κ.γ

Εκτέλεση

Βράζουμε την σάλτσα με τα μυρωδικά και αφήνουμε να κατέβει στα 90 ml .Ύστερα σουρώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά το Βούτυρο χτυπώντας με το ραβδομπλέντερ. Προσοχή να μην κρυώσει πολύ γιατί θα κόψει.

*Τιπ για ευκολία μπορούμε να κατεβάσουμε το ζωμό τον θαλλασινών και να δέσουμε με λίγο βούτυρο τη σάλτσα

Κουρκούτι ανθού

  • 100 γρ αλεύρι
  • 100 corn flour
  • 200 ml σόδα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί