8)Κοινοβούλιο: Όταν ο λαός απέκτησε φωνή!

 

Της Μαριας Ακριβού

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 30η Ιουνίου  ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού εξαίροντας  τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων και αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η επιλογή της 30ης Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Σχετίζεται με την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 1889, έπειτα από πρωτοβουλία δύο βουλευτών, του Άγγλου Γουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ και του Γάλλου Φρεντερίκ Πασί.

Τι είναι στην πράξη η Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter-Parliamentary Union) και ποιες οι αρμοδιότητές της; Είναι ουσιαστικά ο διεθνής οργανισμός που συντονίζει τις ενέργειες των εθνικών κοινοβουλίων κι έχει ως σκοπό την προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, την υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και την εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Παράλληλα, εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, υποστηρίζει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ, έχοντας στενή συνεργασία με τον Οργανισμό κι έχει συμβάλει στη δημιουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Μάλιστα η Βουλή των Ελλήνων είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες της με πενταμελή διακομματική αντιπροσωπεία.

Η προσοχή όλων εστιάζεται κυρίως σε όσα συμβαίνουν εντός των εθνικών συνόρων της χώρας στην οποία κατοικούν και στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα εθνικά κοινοβούλια. Μην ξεχνάμε ότι το κοινοβούλιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης δημοκρατίας, επειδή εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, ψηφίζει νόμους κι ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Η δύναμή του ενισχύεται και από το γεγονός ότι συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για τη σύνδεση εθνικών και διεθνών προγραμμάτων, διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες τις οποίες έχουν υπογράψει.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όλα τα κράτη του κόσμου έχουν κάποια μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αν και τα κοινοβούλια στα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα κυριαρχούνται συχνά από ένα πολιτικό κόμμα και δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση. Από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, τα 114 ακολουθούν το «σύστημα της μίας Βουλής» (μονοκαμερισμός) και 79 το «σύστημα των δύο Βουλών» (δικαμερισμός).

Για την ιστορία, τα παλαιότερα κοινοβούλια στον κόσμο είναι το Althing (το εθνικό κοινοβούλιο της Ισλανδίας) και το Tynwald (το κοινοβούλιο της Νήσου του Μαν). Ωστόσο, σύμφωνα με την UNESCO, το πρώτο δείγμα σύγχρονου κοινοβουλευτισμού εμφανίστηκε πολλά χρόνια πριν. Ήταν η Βουλή του Βασιλείου της Λεόν («Cortes de León») που συγκάλεσε ο βασιλιάς Αλφόνσος Θ’ το 1188!