14-15)Πολιτιστικές εκδηλώσεις 4-6 Ιουνίου

Εκθέσεις

Universal Flux (Meta Corona – Era) – Art Zone 42 Gallery (3-26/6)

Η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘’Universal Flux (Meta Corona – Era)” φιλοξενείται στην Art Zone 42 Gallery από τις 3 – 26 Ιουνίου 2021. Αυτή η πανδημία προσέφερε πολλή τροφή για σκέψη. Το τι συναισθήματα και ποιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο αντίληψης της ζωής γενικότερα αυτό έγκειται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Οι καλλιτέχνες έρχονται να μοιραστούν αυτές τις πρωτόγνωρες αλλά και θαμμένες σκέψεις, αποτυπώνοντας τη δική τους νέα θεώρηση για το παρόν και το μέλλον.

Studio Encounters – Amphicar Studio (4-6/6)

Το Amphicar Studio παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Studio Encounters” σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού από τις 4 Ιουνίου έως τις 6 Ιουνίου. Η έκθεση διερευνά ζητήματα οικειότητας επικεντρώνοντας στη σχέση των καλλιτεχνών με τα στούντιο τους.

Open Light – Χώρος “Προσωρινός” (4-6/6)

Το ”Open Light”, αποτελείται από 16 ψηφίδες – κομμάτια παραστατικού υλικού που εμπνέονται και ακροβατούν ανάμεσα στην φωτιστική εγκατάσταση, τη site specific performance και τη street art. Οι θεατές είναι οι περαστικοί του δρόμου, η σκηνή είναι η βιτρίνα, δεν υπάρχουν θέσεις θεάτρου, δεν υπάρχει φουαγιέ, το φουαγιέ είναι το περίπτερο απέναντι. Μαζί θα σταθούμε μπροστά στη μεγάλη τζαμένια πρόσοψη του «Προσωρινού», μέσα στους ήχους και τα φώτα της πόλης διεκδικώντας ξανά τον δημόσιο χώρο και κοιτάζοντας σιωπηλά μέσα μας.

”SYMBOLS & Iconic Ruins”  – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (27/5-30/6)

137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ. Η έκθεση με τίτλο ”SYMBOLS & Iconic Ruins” διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε, και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα, συγκεντρώνοντας υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παραστάσεις 

«1821 – η επιθεώρηση»  –  Βεάκειο Θέατρο (4/6-25/7)

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζει μια επιθεώρηση με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά στο Βεάκειο Θέατρο, από τη Παρασκευή 4 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τέλος Ιουλίου. Ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα, την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση, τα καλώς και κακώς κείμενα και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν.

Οικοδομή –  Πειραιώς 260 (4-25/6)

Η παράσταση χορού του Άντι Τζούμα «Οικοδομή» παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 από τις 4 έως τις 25 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021. Ο Andi Xhuma, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, με πλούσια δραστηριότητα στο video dance, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην Πειραιώς 260. Συνδυάζοντας στοιχεία από τη ρεμπέτικη μουσική και ιστορία με την κινησιολογία και την τεχνική του hip hop, η «Οικοδομή» δημιουργεί έναν χώρο στον οποίο οι μουσικές, οι ρυθμοί και οι ιστορίες συγχωνεύονται, και συνθέτουν μια ενιαία γλώσσα επικοινωνίας. 

The Roots – Transmission – Πειραιώς 260 (4-5/6)

Η παράσταση χορού ”The Roots – Transmission” του Καντέρ Αττού παρουσιάζεται στις 4 και 5 Ιουνίου 2021 στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021. O Attou είναι ο πρώτος χορογράφος που προέρχεται από τη hip hop και έγινε διευθυντής του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου, συγκεκριμένα του La Rochelle στη Γαλλία. Χορογραφεί ένα μοναδικό σύμπαν σε διαρκή κίνηση ανάμεσα στον σύγχρονο χορό, το hip hop και τις τέχνες του τσίρκου.

Άνθρωποι και ποντίκια – Online streaming (6/6)

Πιστή στη φιλοσοφία της για τη διαρκή αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης, η Ομάδα Cartel, με συμπαραγωγό το Onassis Culture, έρχεται να προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στην έννοια της μαγνητοσκοπημένης εκδοχής μιας θεατρικής παράστασης. Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του Βασίλη Μπισμπίκη θα είναι διαθέσιμη για online streaming στις 6 Ιουνίου (19:00-24:00)

Φεστιβάλ

The Queer Archive Festival (3-6/6)

Το The Queer Archive Festival, επιστρέφει ξανά τον Ιούνιο του 2021 στο κέντρο της Αθήνας, με μια μεγάλη γιορτή της πλούσιας και ζωηρής queer κουλτούρας της πόλης, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών, το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα.  Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει Έλληνες και διεθνείς κορυφαίους καλλιτέχνες, αλλά και ανερχόμενα νέα ταλέντα. Τα σημεία διεξαγωγής του είναι: Haus n Athen, Misc, Space 52, Eight, Fokianou Art Space, Kick Gallery, Trianon Cinema.  

Synama Festival – Online (5-6/6) 

Το Synama Festival αποτελεί ένα νεοσύστατο φεστιβάλ, που αντλεί στοιχεία από την τρέχουσα συνθήκη κρίσης και θέτει ως προτεραιότητα έναν πολιτισμό άνευ ορίων και περιορισμών. Φέτος, η θεματική του φεστιβάλ εστιάζει στις ανθρώπινες αισθήσεις και στην ιδέα του «συναισθάνομαι». Το φεστιβάλ θα λάβει τόπο εντός των σελίδων του προσβάσιμου ψηφιακού zine, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και στις επισκέπτριες του φεστιβάλ να περιηγηθούν στις δράσεις με όποια σειρά, σε όποιο χρόνο και όσες φορές το επιλέξουν εντός του διημέρου 5 και 6 Ιουνίου. synamafestival.liminal.eu