4)World Chocolate Day

Δεν μπορούν να με συμπαθούν όλοι, δεν είμαι σοκολάτα: Μια απλή φράση που αποδεικνύει τη μαζική λατρεία για σοκολάτα! Στις 7 Ιουλίου είναι η μέρα της και πρέπει να την τιμήσουμε!

Βάση της το κακάο

Οι ποικιλίες του κακάο είναι πολλές. Καθεμία έχει τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο συνδυασμός των διαφόρων ποικιλιών δημιουργεί  ιδιαίτερη γευστική απόλαυση.

Κακαόδεντρο, το τροπικό!

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που έχει ύψος 6-8 μέτρα και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς ετησίως από τους οποίους συλλέγονται δύο κιλά κόκκοι κακάο.

 

Σοκολατένιες γνώσεις

Η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη “xocoat” των Αζτέκων και αναφέρεται σε ένα bitter ρόφημα που παρασκευαζόταν από κόκκους κακάο.

Στα λατινικά το κακαόδεντρο ονομάζεται “Theobroma cacao” που σημαίνει τροφή των Θεών.

Στην εποχή των Αζτέκων οι καρποί προσφέρονταν  στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, δηλαδή σαν χρήμα!

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Eυρωπαίος που ήρθε σε επαφή με τους κόκκους κακάο σε ταξίδι του στην Αμερική και τους έφερε στην Ισπανία το 1502.

Η αξία της σοκολάτας εκτιμήθηκε αργότερα, όταν το 1519 ο Hernando Cortez έφερε το κακάο στην Ευρώπη!

“Ο Μύλος του Καφέ” στο Λονδίνο παρασκεύασε για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή. Ήταν το 1674.

Ο Daniel Peter ήταν ο πρώτος που έφτιαξε σοκολάτα γάλακτος.  Η συγκεκριμένη σοκολάτα ονομαζόταν Gala Peter, από την ελληνική λέξη γάλα!

 

Say yes and get impressed

Το πιο ακριβό σοκολατένιο αβγό στον κόσμο παρασκευάστηκε από βελγική σοκολάτα και χρυσό! Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μαύρη βελγική σοκολάτα, πέρλες λευκής σοκολάτας και βρώσιμο χρυσό!

Το… χρυσό αβγό κοστίζει 5.700 ευρώ και ζυγίζει 25 κιλά! Δεν είναι μόνο του… Συνοδεύεται από άλλα πέντε μικρότερα σοκολατένια αβγά των 420 γραμμαρίων.

Λεζάντα: Η Cherish Finden είναι η δημιουργός του πιο ακριβού σοκολατένιου αβγού

Δημιουργός του αβγού είναι η Cherish Finden που το παρασκεύασε για τη βελγική σοκολατοποιΐα Godiva. Η Cherish Finden και η ομάδα της χρειάστηκαν 192 ώρες για τη δημιουργία του εντυπωσιακού αβγού. Ποιο ήταν το κίνητρο της δημιουργού; Μόλις ανέλαβε τη θέση της Creative Development Chef της Godiva και ήθελε να …κάνει εντύπωση!

Της Βένιας Αντωνίου