10)Υψηλές θερμοκρασίες και άθληση

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist

Η θερμοκρασία, όπως έχουμε όλοι παρατηρήσει, έχει ανέβει δραματικά πράγμα που μας προκαλεί δυσφορία ακόμα και στις πιο απλές και καθημερινές δραστηριότητες. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο κόσμος αποφεύγει την άσκηση αυτό τον καιρό. Παρακάτω θα αναφερθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι πιο ασφαλής και ευχάριστη η προπόνησή μας κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το ότι το νερό είναι ο πιο δυνατός σύμμαχός μας το γνωρίζουμε. Το πόσο όμως είναι καθαρά υποκειμενικό. Δεν υπάρχει κανόνας για το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε, καθώς οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρώτον έχει να κάνει με τη σύσταση του σώματος, διότι ένα σώμα με περισσότερη μυϊκή μάζα έχει σαφώς και μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό. Έχει επίσης να κάνει με το συνολικό μέγεθος του σώματος, με το πόσο ιδρώνουμε και σε τι θερμοκρασίες εκθέτουμε τον εαυτό μας. Οπότε και πρέπει να “ακούμε” το σώμα μας. Αν νιώσουμε έντονα το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί. Οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα διψάσουμε, αλλά να έχουμε προβλέψει να έχουμε συνέχεια νερό μαζί μας και να πίνουμε κάθε τόσο.

Στο κομμάτι της προπόνησης θα τονίσω το εξής. Η σωστή ενυδάτωση καθ’ολη την διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική. Μην περιμένετε να πάτε στον χώρο άσκησης για να ξεκινήσετε να πίνετε νερό. Θα ήταν καλό επίσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης να έχετε μαζί  ηλεκτρολύτες, τους οποίους μπορείτε να βρείτε συνήθως σε κάθε γυμναστήριο, σε φαρμακεία ή σε καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων. Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας με συνταγές που βρίσκονται σε αφθονία στον Internet.

Βαρύτητα μεγάλη πρέπει να δοθεί στον χώρο που πρόκειται να ασκηθείτε. Αυτό σημαίνει πως αν επιλέξετε κάποιο γυμναστήριο θα πρέπει να μάθετε αν τηρεί τις προυποθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον κλιματισμό και τον εξαερισμό. Αν δεν τηρεί τις προυποθέσεις αυτές, τότε η θερμοκρασία θα είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη εφίδρωση, δυσφορία και μείωση της ποιότητας της προπόνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφού έχουμε τηρήσει τα παραπάνω, τότε μειώνουμε τον όγκο και την ένταση της προπόνησης, διότι αυτά δυσχεραίνουν την κατάσταση. Πιο αναλυτικά, μειώνουμε τις επαναλήψεις και τα set καθώς επίσης και την επιβάρυνση (τα εξωτερικά βάρη).

Αν επιλέξετε κάποιο εξωτερικό χώρο θα πρέπει να έχετε στο νου σας τα εξής: Πάντα προπονούμαστε ενυδατωμένοι, έχουμε ηλεκτρολύτες μαζί μας (προαιρετικό), επιλέγουμε αν γίνεται να προπονηθούμε σε χορτάρι και όχι στην άσφαλτο, φοράμε λευκά ρούχα και καπέλο (αν έχει ήλιο ακόμα) και επιλέγουμε μέρη που είναι σκιερά ή τουλάχιστον να υπάρχει κάποιο μέρος που να μην έχει ήλιο ώστε αν νιώσουμε αδιαθεσία να μπορούμε να ξεκουραστούμε από κάτω. Ακόμα, πρέπει να ελέγχουμε αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες την αρτηριακή μας πίεση πριν και κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αν πάλι υπάρχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Εν κατακλείδι αναφέρω πως η έντονη εφίδρωση δεν σημαίνει και και μεγάλη αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Σίγουρα υπάρχει μία μικρή αύξηση λόγω της θερμορύθμισης, όμως το μειωμένο βάρος αργότερα είναι απλά και μόνο από τη μείωση των υγρών του σώματος, τα οποία και θα ξαναπάρουμε όταν ενυδατωθούμε πλήρως.