11)Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα διαφορετική από τις άλλες… Είναι μια Ημέρα Μνήμης για το έθνος μας. Σήμερα ανακαλούμε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας που αφορούν στη γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1998 καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να τιμάται η συγκεκριμένη Ημέρα στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Τότε, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Η πρωτοβουλία ανήκει σε τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με μικρασιατική καταγωγή. Ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου το 1997. Στην εισηγητική τους έκθεση ανέφεραν μεταξύ άλλων:

“Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού”.

Εκδηλώσεις μνήμης ανά την Ελλάδα

Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη συγκεκριμέρα Ημέρα. Ειδικότερα, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχουν προγραμματιστεί για το σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «99 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» στον πολυχώρο «Αντώνης Καλογιάννης» του Δήμου Καισαριανής. Επίσης, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στις 11:30 έχει προγραμματιστεί δέηση στο μνημείο του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου.  Ακόμη, στις 12:00, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στην Ημαθία. Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας, Κωνταντίνος Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι “οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους. Διωγμοί που οδήγησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά”.

ΑΕΚ και Ιωνικός τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Πριν από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ιωνικό, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, για την πρεμιέρα της Super League Interwetten τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, σε ανάμνηση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Από τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ ακούστηκε το εξής μήνυμα:

«Πριν από την έναρξη του αποψινού αγώνα θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου Η ΑΕΚ ακουμπά στην ιστορία και τιμά τη μνήμη των προγόνων και ιδρυτών της!».

Της Βένιας Αντωνίου