11)Miniland Dolls

Σοφία Φώτου, Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Ένα πρωινό μπάνιο στην παραλία με την 3χρονη ανιψιά μου πυροδότησε έναν βομβαρδισμό ερωτήσεων στις οποίες έπρεπε να απαντήσω και να εξηγώ.

Στάθηκα για κάποια δευτερόλεπτα και προσπαθούσα να σκεφτώ πως έπρεπε να δώσω τις απαντήσεις,γιατί η πρώτη ήταν “γιατί αυτό το παιδάκι φοράει ακουστικό”; Ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις παρόμοιου τύπου μιας που άρχισε και η ίδια να παρατηρεί πιο σχολαστικά τη διαφορετικότητα των ανθρώπων γενικότερα -αλλά και την ανομοιογένεια και την ιδιαιτερότητα που χαρακτήριζε κάθε οικογένεια που βρισκόταν στην παραλία ειδικότερα.

Επέλεξα να της εξηγήσω με ειλικρίνεια γιατί αυτό το παιδάκι δεν μιλάει καλά, γιατί στο παιδάκι εκείνο είναι έτσι τα μάτια του ακόμη και γιατί το άλλο παιδάκι έχει γεννηθεί με καφέ χρώμα αφού έχει μαμά με άσπρο χρώμα.

Η ανακάλυψη των Miniland Dolls ήταν μονόδρομος. Ο κόσμος των Miniland Dolls – άγνωστος προς εμένα μέχρι πριν λίγο καιρό – αποτελεί ένα ισχυρό εφόδιο για τα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν ενσυναίσθηση!

Κούκλες οι οποίες δείχνουν την πραγματικότητα, κούκλες με σύνδρομο Down, με ακουστικό βαρηκοΐας, με γυαλιά μυωπίας, με χρώμα και μαλλιά διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Το παιχνίδι με τις Miniland Dolls βοηθούν τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τις αξίες της αποκλειστικότητας και της συνύπαρξης μέσω του παιχνιδιού, προωθώντας την ενσυναίσθηση και αποδεχόμενοι ανθρώπους οποιασδήποτε φυλής, φύλου ή κατάστασης. Προωθούν την ισότητα και τη συμπερίληψη για όλους, ενθαρρύνουν την έκφραση συναισθημάτων και την ενσωμάτωση παιδιών με διαφορετικές ικανότητες.

Η ποικιλομορφία είναι για όλους μας, και για όλους εμάς και για εμάς πρέπει να καταλάβουμε πώς να περπατήσουμε σε αυτόν τον κόσμο μαζί.