2) EXPERT – TAKE A BREATH

Take a breath!

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο αέρας στο σπίτι μας μπορεί να μας μολύνει περισσότερο από τον αέρα που αναπνέουμε εκτός σπιτιού, σε μία αστική γειτονιά; Επίσης, έχετε αναλογιστεί ότι τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας – περισσότερο από 90% – τον περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, κυρίως στο σπίτι και το γραφείο;

Αν λοιπόν σκεφτείτε τα παραπάνω, θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι μας να είναι καθαρός.

Τι μολύνει τον αέρα του σπιτιού μας

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές πηγές μόλυνσης του αέρα του σπιτιού μας. Ο αέρας από τον εξωτερικό χώρο, το κάπνισμα, η υγρασία, τα τρόφιμα, τα απορρυπαντικά,  ακόμα και οι τρίχες των κατοικιδίων μας συμβάλλουν στη μόλυνση του αέρα. Ο ανεπαρκής αερισμός των δωματίων οξύνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτες στα δωμάτια των παιδιών ο αέρας έχει πιο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού εξαιτίας του ανεπαρκούς αερισμού τους. Όταν μαγειρεύουμε, όταν κάνουμε μπάνιο ή βάζουμε πλυντήριο «προσθέτουμε» υγρασία στον χώρο που ενδέχεται σταδιακά να οδηγήσει σε μούχλα στα πιο «ευάλωτα» δωμάτια του σπιτιού, όπως είναι το μπάνιο. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερες δραστηριότητες κάνουμε μέσα στο σπίτι μας τόσο περισσότερο επιβαρύνουμε τον αέρα εξαιτίας της σκόνης και των διαφόρων σωματιδίων.

Τα «ενοχλητικά» συμπτώματα

Το συχνό τσούξιμο και ο πόνος στα μάτια, οι πονοκέφαλοι, η φαγούρα, οι αλλεργίες, τα προβλήματα στον ύπνο αλλά και το άσθμα είναι κάποιες από τις «αποδείξεις» του μολυσμένου αέρα στον χώρο του σπιτιού μας.

Αν παρατηρείτε ότι τα μάτια σας είναι σε τακτική βάση κόκκινα, ότι φτερνίζεστε συχνά ή ότι η μύτη σας είναι συνεχώς υγρή, ενώ εσείς απλώς βρίσκεστε μέσα στο σπίτι σας, πιθανότατα είναι θέμα… κλίματος και πρέπει να λάβετε δράση για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα!

 

Did you know?

Προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η κατανάλωση ενέργειας, τα σύγχρονα κτήρια γίνονται όλο και πιο στεγανά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί εύκολα ο αέρας να μπει στο σπίτι ώστε να συμβάλλει στον καλό εξαερισμό του χώρου και να καταπολεμηθεί έτσι φυσικά η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.