Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη!

H Βουδαπέστη είναι μία μαγική πόλη στην καρδιά της Ευρώπης! Βασικά είναι δύο… η Βούδα και η Πέστη που ενώνονται με γέφυρες – αξιοθέατα που στολίζουν τον Δούναβη!

Η «βασίλισσα του Δούναβη» είναι πανέμορφη κάθε εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα όμως φοράει τα γιορτινά της και η λάμψη της σκορπίζεται σε κάθε γωνιά της. Όπως κάθε τόπο έτσι και τη Βουδαπέστη, για να τη γνωρίσεις καλά πρέπει να την περπατήσεις.

Ξεκινώντας από την Πέστη…

Το πιο διάσημο κτίριο της Ουγγαρίας είναι το Ουγγρικό Κοινοβούλιο και βρίσκεται στην Πέστη. Είναι αναγεννησιακού και νεογοτθικού ρυθμού και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, στα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Είναι χτισμένο στον Δούναβη και αξίζει την επίσκεψή σας.

Περπατώντας κατά μήκος του Δούναβη, καθώς σουρουπώνει οι γέφυρες φωτίζονται και η ατμόσφαιρα γλυκαίνει… Είναι η καλύτερη ώρα για μια ωραία βόλτα! Η αλυσιδωτή γέφυρα είναι η πιο γνωστή και πιο φωτογραφημένη από όλες. Και μετά; Με ένα ποτήρι γλυκό ζεστό κρασί glühwein στο χέρι η βόλτα συνεχίζεται στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Θέα από τον Πύργο των Ψαράδων

Συνεχίζοντας στη Βούδα…

Η πολύβουη Πέστη είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, ενώ η πιο παραδοσιακή Βούδα που είναι χτισμένη πάνω σε λόφο έχει πολλά μνημεία και υπέροχη θέα. Ο λόφος Gellert υψώνεται 235 μέτρα πάνω από τον Δούναβη και στην κορυφή του βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας. Η πιο γνωστή καθολική εκκλησία της πόλης είναι ο ναός του Αγίου Ματθαίου όπου στέφονταν οι ούγγροι βασιλείς. Ακριβώς πίσω της συναντάμε τον Πύργο των Ψαράδων, και η μαγεία κορυφώνεται! Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε παραμυθένιο σκηνικό περικυκλωμένος από πυργίσκους. Εκεί κοντά υπάρχουν πολύ ωραία παραδοσιακά εστιατόρια. Μια στάση για την παραδοσιακή σούπα της Ουγγαρίας, gulyás, επιβάλλεται!

Μετά από τόσο περπάτημα το σπα ακούγεται σίγουρα ωραία ιδέα! Η Βουδαπέστη άλλωστε φημίζεται για τα σπα της, που είναι μέρος της κουλτούρας των Ούγγρων. Ένα από τα παλαιότερα είναι το Gellert spa που θεωρείται από τα πιο αριστοκρατικά της Ευρώπης.

Αποχαιρετώντας την πόλη…

Το πιο διάσημο και ιστορικό καφέ της Βουδαπέστης, το New York Café έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ομορφότερα καφέ στον κόσμο. Μοιάζει με παλάτι, βρίσκεται στην Πέστη και άνοιξε τις πύλες του το 1894. Είναι σίγουρα ένα ωραίο μέρος για να αποχαιρετήσεις την πόλη, απολαμβάνοντας τον καφέ σου σαν βασιλιάς!

Δείτε περισσότερα για τη Βουδαπέστη στο βίντεο του Travel Diary