9) Ήξερες ότι…

Qasil: Το μπαχαρικό που ωφελεί το δέρμα μας!

Το qasil είναι ένα παραδοσιακό μπαχαρικό που προέρχεται από τη Σομαλία. Στην Ανατολική Αφρική χρησιμοποιείται για την περιποίηση του προσώπου, γιατί χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα. Από τα φύλλα του δέντρου Zizyphus Spina Christi δημιουργείται η πούδρα qasil που χρησιμοποιούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι γυναίκες στη Σομαλία.

Συμβάλλει στον βαθύ καθαρισμό και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Επιπλέον, το qasil περιέχει αντιοξειδωτικά και κάνει το δέρμα πιο λείο και απαλό, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Μπορείτε να συνδυάσετε το qasil με μέλι και να κάνετε πόλινγκ ή  να συνδυάσετε το qasil με κουρκουμά, φτιάχνοντας μια μάσκα προσώπου που θα αναζωογονήσει το δέρμα σας.

 

 

 

Τι γερνάει πρόωρα την καρδιά μας

Ποια είναι η ηλικία της καρδιάς μας; Ξέρετε ότι η ηλικία της καρδιάς μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο δείκτη εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας στους δύο άντρες στις ΗΠΑ έχει κατά πέντε χρόνια πιο γερασμένη καρδιά από την πραγματική ηλικία του. Για τις γυναίκες η αντίστοιχη αναλογία είναι δύο στις πέντε. Περίπου τρία στα τέσσερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται σε παράγοντες που προωθούν τη βιολογική γήρανση της καρδιάς. Οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης είναι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο αρρύθμιστος διαβήτης. Μέσω της σωστής διατροφής, της διακοπής του καπνίσματος και της άσκησης μειώνουμε τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης της καρδιάς μας.