3-4)Αποκέντρωση και… επιστροφή στη φύση!

Ξέρετε ότι η πανδημία επηρέασε τις προτιμήσεις των ενοικιαστών αλλά και των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων;

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων εντοπίζονται σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από το κέντρο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας -Αθήνας και Θεσσαλονίκης- επιβεβαιώνοντας την τάση για αποκέντρωση.

Νέα εποχή στον τόπο κατοικίας και εργασίας

Μπήκαμε πλέον στην εποχή όπου τα υβριδικά μοντέλα εργασίας αρχίζουν να γίνονται η νέα μας πραγματικότητα, ενώ σταδιακά αναθεωρούμε τις προτεραιότητες και τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουμε τον τόπο κατοικίας μας αλλά και τον τρόπο ζωής μας! Έτσι, παρατηρούμε ότι σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως σε περιοχές εκτός κέντρου. Ειδικότερα, στην Αττική οι μεγαλύτερες αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται σε περιοχές όπως Παπάγου, Χολαργός, Πολυδένδρι και Βριλήσσια, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών του Spitogatos (SPI). Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται αύξηση τιμών ενοικίασης στα Βασιλικά, το Ελευθέριο το Κορδελιό και την Πυλαία και σε άλλες περιοχές εκτός του κέντρου.

Η αποκέντρωση είναι μεγάλη τάση

Ο νέος τρόπος ζωής και εργασίας έκανε τις κατοικίες στα προάστια πιο δημοφιλείς, δεδομένου ότι το βασικό τους μειονέκτημα, δηλαδή η απόσταση από το κέντρο, δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κριτήριo για την επιλογή τόπου κατοικίας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές ακινήτων που βρίσκονται κοντά στα παραλιακά μέτωπα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιοχές όπως το Σούνιο και ο Θερμαϊκός καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης που ξεπερνούν το 5%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 20%. Η τάση για αποκέντρωση πυροδοτήθηκε από την πανδημία αλλά θα συνεχιστεί καθώς σχετίζεται με αλλαγές στις συνθήκες της καθημερινότητας.

Επιστροφή στη φύση…

Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές που έχουν χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν ένα δημιουργικό επάγγελμα και νιώθουν πως στέρεψαν από έμπνευση, ενώ βρίσκονται σχεδόν καθηλωμένοι πίσω από μία οθόνη, ωφελούνται πολύ από μια βόλτα στη φύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον Καναδά οι γιατροί συνταγογραφούν… βόλτες στη φύση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα συνταγογράφησης περιλαμβάνει τη δωρεάν διάθεση εισιτηρίων για όσους μένουν κοντά σε κάποιον εθνικό δρυμό. Φανταστείτε τώρα τη ζωή δίπλα στη φύση! Τον ήχο των πουλιών, τη μυρωδιά της θάλασσας, τη θέα ανθισμένων δέντρων από το παράθυρό μας…

Της Βένιας Αντωνίου