3) και 4) To πιο διάσημο φρούτο στον κόσμο και πώς επηρεάζει το κλίμα, την πολιτική και τον πολιτισμό!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το πιο διάσημο φρούτο στον κόσμο;

Αν ναι, και δεν έχετε πάρει ακόμη τεκμηριωμένη απάντηση, ήρθε η ώρα να ενημερωθείτε. Με μια βιομηχανία που αποφέρει 12 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, η μπανάνα είναι η βασίλισσα των φρούτων. Καταναλώνεται πιο πολύ από κάθε άλλο φρούτο. Ειδικότερα, οι αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχούν στο 80% των καταναλωτών μπανάνας, παρόλο που το 75% των εξαγωγών προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η αυτοκρατορία της μπανάνας και η σκοτεινή πλευρά της

H κυριαρχία της μπανάνας επιφέρει επιπτώσεις στις περιοχές όπου καλλιεργείται εντατικά. Ειδικότερα, έρχεται στην επιφάνεια η εκμετάλλευση της εργασίας, ο συσχετισμός με την κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση η μετανάστευση. Αυτή η πιο σκοτεινή πλευρά της μπανάνας είναι το θέμα της εικονικής έκθεσης “La Fiebre del Banano / Banana Craze” για την οποία οι επιμελητές της συγκέντρωσαν περίπου 100 έργα τέχνης που σχετίζονται με αυτό το φρούτο, από καλλιτέχνες από το 1960 έως σήμερα.

Η πρώτη μεγάλη μελέτη για την επιρροή της μπανάνας

Η έκθεση “La Fiebre del Banano / Banana Craze” είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει τον ρόλο της μπανάνας στη διαμόρφωση της κουλτούρας, της φύσης και της πολιτικής στις περιοχές όπου καλλιεργείται. Την εικονική έκθεση και το ερευνητικό πρότζεκτ επιμελήθηκαν η δόκτωρ Blanca Serrano Ortiz de Solórzano, μάνατζερ του πρότζεκτ στο Institute for Studies on Latin American Art της Νέας Υόρκης και η δόκτωρ Juanita Solano, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο Universidad de los Andes στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Στα έργα τέχνης που συγκέντρωσαν οι Serrano και Solano συγκαταλέγεται το “The Tears of Bananaman” (2009-2012) που δημιούργησε ο Jean-François Boclé για την Encuentro Bienal di Caribe, στην Αρούμπα στην Καραϊβική.

Η βάση δεδομένων είναι διαρθρωμένη σε τρεις θεματικές ενότητες – ταυτότητες, οικοσυστήματα και βιαιότητες. Ωστόσο, η διεπαφή του χρήστη επιτρέπει στον επισκέπτη να αναζητήσει τα έργα, αλφαβητικά, χρονολογικά και γεωγραφικά.

 

info

Για πληροφορίες και στοιχεία της έκθεσης “La Fiebre del Banano / Banana Craze” μπείτε εδώ. https://bananacraze.uniandes.edu.co/language/en/

Της Βένιας Αντωνίου