3)Έρχεται το πρώτο «φυτικό» εμβόλιο κατά της Covid -19

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που παράγεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού και θα προορίζεται για χρήση σε ενήλικες από 18 έως 65 ετών.

Ειδικότερα, εξασφαλίστηκε η έγκριση του «φυτικού» εμβολίου της Medicago Inc. στον Καναδά και η αποτελσματικότητά του υπολογίζεται στο 71% για όλα τα στελέχη του κορονοϊού με εξαίρεση την παραλλαγή Όμικρον, η οποία δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όταν ξεκίνησε η κλινική μελέτη.

Πού βασίζεται το νέο εμβόλιο

Το εμβόλιο της Medicago Inc. βασίζεται σε «σωματίδια σαν ιούς», ή VLT, συνδυασμούς πρωτεϊνών που μιμούνται τη δομή του SARS-CoV-2 όμως δεν περιέχουν το γενετικό υλικό του και επομένως δεν είναι μολυσματικοί. Οι πρωτεΐνες απομονώνονται από φυτά της άγριας ποικιλίας καπνού Nicotiana benthamiana, στα οποία έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα ιικά γονίδια.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου

«Η έγκριση του εμβολίου μας για τον Covid-19 είναι σημαντικό ορόσημο για τον Καναδά και τη μάχη του κατά της πανδημίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Medicago, Takashi Nagao. Επισημαίνεται ότι το φυτικό εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και σημαντικό πλεονέκτημά του θεωρείται ότι δεν απαιτεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποθηκευτεί. Αυτό καθιστά τη μεταφορά από χώρα σε χώρα καθώς και τη διανομή του πιο εύκολες συγκριτικά με άλλα εμβόλια κατά του κορoνοϊού SARS-CoV-2, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer. Oι υπέρμαχοι των «φυτικών» εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ελκυστική λύση, επειδή τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα κι έτσι επιταχύνεται η παραγωγική διαδικασία ενώ μειώνεται το κόστος παραγωγής των εμβολίων.

Η Medicago ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα έγκρισης στην Ιαπωνία και βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας. Ετοιμάζεται επίσης να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές νέου εμβολίου ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον.

info

H Medicago έχει έδρα το Κεμπέκ του Καναδά και ανήκει στις εταιρείες Mitsubishi Tanabe Pharma και Phillip Morris International. Έχει εξασφαλίσει συμφωνία με την καναδική κυβέρνηση για 76 εκατομμύρια δόσεις.

Της Βένιας Αντωνίου