5 και 6)Βιταμίνη C: Ιδιότητες, δοσολογία και τροφές

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, δηλαδή των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά φαγητά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Βοηθάει στο ανοσοποιητικό και είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά και για τα δόντια. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει βιταμίνη C. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να την καταναλώνουμε συχνά σε αρκετή ποσότητα. Η συνήθης καθημερινή δοσολογία για τη βιταμίνη C είναι 90 mg. Για τους άντρες καπνιστές είναι 125 mg, ενώ για τις γυναίκες καπνίστριες 110mg.

Πού βρίσκουμε βιταμίνη C
 Πιπεριές τσίλι (chili)
Οι πράσινες τσίλι πιπεριές περιέχουν 242 mg βιταμίνης C ανά 100
γρ. 1 πράσινη τσίλι πιπεριά μας προσφέρει 121% της ημερήσιας
ανάγκης σε βιταμίνη C, ενώ 1 κόκκινη τσίλι πιπεριά μας
προσφέρει 72%.

 Κίτρινες πιπεριές
Οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης
C από όλες τις γλυκές πιπεριές, με 183 mg ανά 100 γραμμάρια.
½ φλιτζάνι κίτρινη πιπεριά, προσφέρει 152% της συνιστώμενης
ημερήσιας ποσότητας.

 Μαϊντανός
Ο μαϊντανός περιέχει 133 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Αν
πασπαλίσουμε το φαγητό μας με 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, θα
πάρουμε 11% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, η οποία βοηθάει
στο να αυξηθεί η ποσότητα σιδήρου που απορροφάται.

 kale (λαχανίδα κέιλ)
Το kale περιέχει 120 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Ένα φλιτζάνι
ωμό kale μας προσφέρει 89% της ημερήσιας βιταμίνης C, ενώ αν
το μαγειρέψουμε λίγο στον ατμό μας προσφέρει 59% της
ημερήσιας δόσης.

 Ακτινίδιο
Τα ακτινίδια περιέχουν 93 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Ένα
μεσαίου μεγέθους ακτινίδιο μας προσφέρει 79% της ημερήσιας
πρόσληψης βιταμίνης C και μας βοηθάει στην καλή κυκλοφορία
του αίματος και φυσικά στο ανοσοποιητικό.

 Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει 89 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. Μισό
φλιτζάνι μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό μας προσφέρει 57%
της συνιστώμενης καθημερινής δόσης βιταμίνη C και μπορεί να
μειώσει τις φλεγμονές.

 Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν 85 mg βιταμίνης C ανά 100
γρ. ½ φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών μαγειρεμένα στον ατμό
παρέχουν 54% βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη
δύναμη και τη λειτουργία των οστών.

 Λεμόνι
Τα λεμόνια περιέχουν 77 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ, με ένα
μέτριο λεμόνι να μας προσφέρει το 92% της ημερήσιας ποσότητας
βιταμίνης C. Επειδή τα λεμόνια έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική
δράση, μπορούν να διατηρήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά από
το να μαυρίσουν.

 Φράουλα
Οι φράουλες περιέχουν 59 mg βιταμίνης C ανά 100 γρ. 1 φλιτζάνι
φράουλες παρέχουν 89 mg βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό και
γευστικό φρούτο μπορεί να βοηθήσει την καρδιά μας, καθώς και
τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 Πορτοκάλι
Τα πορτοκάλια περιέχουν 53 mg βιταμίνης C στα 100 γρ. Ένα
μέτριο πορτοκάλι μας προσφέρει 70 mg βιταμίνης C. Επίσης το
γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και τα lime, είναι καλές πηγές
βιταμίνης C.