Aς γνωρίσουμε τα Μαγκόβρια Οικοσυστήματα

Όσο ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική αλλαγή και από την ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία του είναι η γνώση.

Έχετε ακούσει για τα Μαγκόβρια Οικοσυστήματα;

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μαγκρόβιων Οικοσυστημάτων και μια καλή αφορμή για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά.

Τα μαγκρόβια δάση ή οικοσυστήματα αποτελούνται από μικρά ξυλώδη δέντρα, ανθεκτικά στο αλάτι και τα συναντάμε στις αβαθείς παραλίες περιοχών με τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Εκεί ζει μια πλούσια πανίδα που σε μεγάλο βαθμό είναι αμφίβια: καβούρια, ψάρια και έντομα.

Γιατί είναι σημαντικά για τον πλανήτη

Ο κύριος ρόλος του μαγκρόβιου δάσους είναι η παραγωγή απορριμάτων φύλλων και αποσαθρωμένης οργανικής ύλης που μεταφέρεται στις  γειτονικές λιμνοθαλάσσιες ή κοραλλιογενείς περιοχές. Μεταφέρεται επίσης σε περιοχές που αποτελούνται από λιβάδια φύκης. Εκτός του ότι είναι τροφή για τα ψάρια, είναι και πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

 

Ήξερες ότι…

– Οι περισσότερες τροπικές γαρίδες του εμπορίου, όπως και πολλά είδη ψαριών εξαρτώνται άμεσα από την τροφή που παράγουν τα μαγκόβρια δάση.

– Τα μαγκρόβια δάση είναι “σπίτια” για υδρόβια πτηνά, αλιγάτορες, καβούρια, γαρίδες κ.α.

– Το 1980 η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, φυτεύοντας μαγκόβρια δέντρα, έσωσε χιλιάδες ζωές και εξοικονόμησε εκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας τον πληθυσμό της και τα σπίτια του από τους κυκλώνες του 1991 που έπληξαν την νοτιοανατολική ακτή της χώρας. Αυτό συνέβη επειδή τα μαγκόβρια δέντρα λειτουργούν ως ρυθμιστές για τα παλιρροϊκά κύματα.

Οι απειλές…

Παρόλο που το μαγκρόβιο δάσος είναι ανθεκτικό στις πιέσεις που δέχεται, η εκτεταμένη προσάμμωση, η ιζηματοποίηση, καθώς και οι πετρελαιοκηλίδες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και απειλούν το οικοσύστημα. Επιπλέον, η τάση του ανθρώπου να υπερεκμεταλλεύεται τους πόρους του αποσκοπώντας να το μετατρέψει σε εμπορικές, βιομηχανικές και γεωργικές ζώνες έχει συχνά ανυπολόγιστες επιπτώσεις.