Για πρώτη φορά τα ελληνικά αγάλματα έχουν χρώμα!

Μια νέα έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στα χρωματιστά ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα.

«Για κάποιους θα είναι σοκ» δήλωσε ο Max Hollein, ο διευθυντής του μουσείου. Kαι πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να καταλάβει κανείς ότι η σημερινή, “ασβεστωμένη” εικόνα μας για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα είναι λανθασμένη. Είναι ψευδής».

Ο Vinzenz Brinkmann, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Συλλογής Γλυπτών Liebieghaus στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι όταν άρχισε να ερευνά την πολυχρωμία πριν από 40 χρόνια, «κανείς δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτό για χρόνια, κανείς δεν συνέλεγε τα σαφώς ορατά στοιχεία. Εκτός από εμένα. Συγκέντρωνα τα στοιχεία σαν μια συλλογή γραμματοσήμων».

Οι δεκαεπτά ελληνικές και ρωμαϊκές ανακατασκευές είναι τοποθετημένες κοντά στα αρχικά αγάλματα στις αίθουσες και εκτείνονται από την πρώιμη εποχή του χαλκού έως τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνουν δύο χάλκινες φιγούρες μετά από έναν αγώνα πυγμαχίας, με τις πληγές βαμμένες κόκκινες και τα μάτια τόσο ρεαλιστικά που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι κοιτάζουν πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Ήξερες ότι…

Σε μια γκαλερί, υπάρχει μια υδατογραφία με τμήματα της Ακρόπολης όταν ανασκάφηκε το 1888. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα αρχιτεκτονικά τμήματα βγήκαν από το έδαφος ζωηρά χρωματισμένα. Επίσης, σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, «υπονοούμενα χρώματος» παραμένουν σε αγάλματα από την αρχαιότητα.