Καύσωνας: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, όπως ο καύσωνας που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε μια μελέτη στην Ολλανδία που εξέτασε τη θνησιμότητα μετά από διάφορους καύσωνες και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα δεν αφορούσαν απλώς την ηλικία.
Μια άλλη μελέτη από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας, βρήκε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων.
Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ, είπε ότι η ομάδα εικάζει ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει ρόλο.
Επίσης, το στρες που ασκείται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τη θερμότητα μπορεί να εμπλέκεται. «Η καρδιαγγειακή καταπόνηση φέρεται να είναι υψηλότερη στις γυναίκες, εξηγώντας πιθανώς τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στη ζέστη» έγραψαν.
Ο Mike Tipton, καθηγητής ανθρώπινης και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, είπε ότι οι γυναίκες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καύσωνες επειδή έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες πυρήνα μετά την ωορρηξία.