Orama Nexus: Τα ιπτάμενα ταξί έρχονται στην Ελλάδα

Μία κοινοπραξία με σκοπό την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών για την είσοδο και λειτουργία αεροσκαφών τύπου eVTOL (αεροσκάφη ηλεκτρικής πρόωσης, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) στην Ελλάδα, έως το 2026 δημιούργησε μία ομάδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροπλοΐας, του τουρισμού και της φιλοξενίας, των κατασκευών και των επενδύσεων.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 6 επιβάτες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ελάχιστα επίπεδα θορύβου, και με κόστος ανά χιλιόμετρο, απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί.
Η εξυπηρέτηση των eVTOL θα γίνεται από σταθμούς κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, που ονομάζονται Vertiport. Οι σταθμοί Vertiport είναι σχεδιασμένοι για να βρίσκονται σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα κτιρίων.
Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι (20) περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από εκατό μικρών σταθμών επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών (Vertistops), σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα.