Τεχνητή νοημοσύνη: Τα εγκλήματα, οι πυρκαγιές και η… χαμένη τέχνη!

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί πια στη ζωή μας όσο ποτέ…

Ακούγεται παράξενο κι όμως… χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προβλεφθούν πού και πόσα νέα εγκλήματα θα συμβούν σε μία πόλη μέσα στην επόμενη εβδομάδα…

Ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει στοιχεία για την προηγούμενη εγκληματικότητα και με βάση αυτά έχει τη δυνατότητα να προβλέψει με ακρίβεια 90% πού και πόσα νέα εγκλήματα θα συμβούν σε μία πόλη μέσα στην επόμενη εβδομάδα!

Το ακριβέστερο αλγοριθμικό εργαλείο στην ιστορία της εγκληματολογίας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον Ισάνου Τσατοπανταγιάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Human Behaviour, ανέφεραν ότι το «έξυπνο» μοντέλο τους μπορεί, βασισμένο στα ιστορικά δεδομένα, να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την πιθανότητα συγκεκριμένων εγκλημάτων σε επιμέρους περιοχές μίας μεγάλης πόλης.

Το παρελθόν προδίδει το μέλλον

«Αν τροφοδοτήσεις το μοντέλο με δεδομένα που συνέβησαν στο παρελθόν, θα σου πει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Δεν είναι μαγικό, έχει περιορισμούς, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι δουλεύει πραγματικά καλά. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και ως εργαλείο προσομοίωσης για να δει τι θα συμβεί εάν το έγκλημα αυξηθεί σε μία περιοχή της πόλης ή εάν αυξηθούν οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις σε μία άλλη περιοχή» δήλωσε ο Τσατοπανταγιάι.

Ενστάσεις…

Συστήματα με ειδικούς εγκληματολογικούς αλγόριθμους έχουν επικριθεί ότι είναι πιθανό να διαιωνίζουν ρατσιστικές και άλλες προκαταλήψεις. Κάτι που σε αυτήν την περίπτωση αρνούνται οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους, που δοκιμάστηκε σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, θα βοηθήσει την αστυνομία να κατανείμει πιο σωστά το δυναμικό της.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην πρόβλεψη των πυρκαγιών!

Ο Δήμος Αχαρνών εξασφάλισε ένα σύστημα πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, που αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους τα οποία επεξεργάζεται τεχνητή νοημοσύνη.

H συλλογή δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης θα γίνεται, όπως αναφέρει ο Δήμος, από όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες της ESA, της NASA, καθώς και από το σύνολο των δορυφόρων.

Η συλλογή των στοιχείων θα πραγματοποιείται με σύγχρονες υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning) και προηγμένων εφαρμογών Γεωπαρατήρησης (Advance GIS). Στη διαδικασία θα περιλαμβάνονται δώδεκα παράμετροι ανάλυσης εδάφους, κλίματος και υψηλής ακρίβειας μετεωρολογικών δεδομένων. Κάθε εβδομάδα ο Δήμος Αχαρνών θα παραλαμβάνει αναλυτική και λεπτομερή «πρόβλεψη» για τις επόμενες επτά ημέρες με τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της… χαμένης τέχνης

Η τεχνητή νοημοσύνη τώρα χρησιμοποιείται και για να αναστήσει μεγάλα έργα που χάθηκαν στον χρόνο…  Το 2019 δύο διδακτορικοί φοιτητές, ο George Cann και ο Anthony Bourached, επιχείρησαν να αναστήσουν μερικά έργα -τα οποία μέχρι τότε βλέπαμε μόνο με ακτίνες Χ- με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε περίπου πώς ήταν το αρχικό χρώμα και η υφή του χαμένου πίνακα. Οι δύο ερευνητές έχουν μετατρέψει τις «αναδημιουργίες» τους σε τρισδιάστατες εκτυπώσεις που διατίθενται με το όνομα NeoMasters.