Το νησί των χρυσών φιδιών

Τρόμο προκαλεί στους ανθρώπους ένα νησάκι στη νοτιοανατολική ακτή της Βραζιλίας, το Ilha da Queimada Grande, γνωστό και ως «Νησί των Φιδιών».

Βρίσκεται 90 ναυτικά μίλια από την ακτή του Σάο Πάολο και είναι πολύ μικρό σε έκταση, μόλις 43 εκτάρια. Σχεδόν κάθε Βραζιλιάνος γνωρίζει για το νησί, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να το δουν από κοντά. Είναι «μολυσμένο» από 2.000 έως 4.000 χρυσούς βόθρακες, κοινώς γνωστοί ως τα χρυσά λογχοκέφαλα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες είδος οχιάς που ενδημεί στην Ilha da Queimada Grande, στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Σάο Πάολο, στη Βραζιλία. Είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα φίδια σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δηλητήριό του είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει μεγάλα πουλιά και να τα ρίξει στο έδαφος ενώ πετούν.

Από το 1909 έως τη δεκαετία του 1920, λίγοι άνθρωποι κατοικούσαν στο νησί και εργάζονταν ως φαροφύλακες. Πλέον το ναυτικό της Βραζιλίας κάνει μια ετήσια στάση στο νησί για τη συντήρηση του φάρου, ο οποίος, από τη δεκαετία του 1920, έχει αυτοματοποιηθεί. Το νησί είναι επίσης ένα σημαντικό εργαστήριο για βιολόγους και ερευνητές, στους οποίους χορηγείται ειδική άδεια για να το επισκεφθούν και να μελετήσουν τους χρυσούς βόθρακες.