Γιατί αγαπάμε τον Batman;

Είναι από τους πιο αγαπημένους υπερήρωες μικρών και μεγάλων. Ο Batman έχει μεγαλώσει γενιές και συνεχίζει ακάθεκτος…  Στις 17 Σεπτεμβρίου είναι η Ημέρα του και αναρωτιόμαστε γιατί τον αγαπάμε τόσο!

Η ιστορία του Batman ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την ιστορία ενός άλλου υπερήρωα, του Superman. Στις αρχές του 1939 η National Comics Publications, βλέποντας τη δημοφιλία του Superman να εκτινάσσεται, άρχισε να ενδιαφέρεται για περισσότερους υπερήρωες.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Batman από τους Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίνγκερ. Ο υπερήρωας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος #27 των Detective Comics που κυκλοφόρησε στις 30 Μαρτίου 1939.

Τι μας κερδίζει στον Batman…

Η τραγική ιστορία που κρύβει πίσω του μας συγκινεί βαθιά: Ως παιδί είδε τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του και από τότε αποφάσισε να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον πόνο που βίωσε ο ίδιος. Ήθελε να πολεμήσει το έγκλημα!

Ο Batman είναι ένας “πραγματικός” άνθρωπος χωρίς καμία υπερδύναμη. Δηλαδή, δεν έχει εγγενείς υπεράνθρωπες δυνάμεις και στηρίζεται μόνο στις γνώσεις και τις ικανότητές του. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και επένδυσε χρήματα για να φτιάξει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της ζωής του…

Ο Superman περιγράφει τον Batman ως ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη. Είναι ένας πολύ ικανός επιστήμονας και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει αλλά και να τροποποιήσει τις τεχνολογίες προς όφελός του.

Επίσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ντετέκτιβ του κόσμου, φιλομαθής, γλωσσομαθής και άσσος στις μεταμφιέσεις!

Στο ντοκιμαντέρ “Batman Unmasked” ο διακεκριμένος Αμερικάνος ψυχολόγος Μπέντζαμιν Κάρνεϊ επισημαίνει ότι η προσωπικότητα του Batman καθοδηγείται από την εγγενή ανθρωπιά του Μπρους Γουέιν και ότι «ο Batman είναι τελικά ένα εργαλείο για τις προσπάθειες του Μπρους Γουέιν να κάνει τον κόσμο καλύτερο». Και μάλλον κυρίως γι’ αυτό αγαπάμε τον Batman… γιατί μας εμπνέει να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους.