Η Angela Merkel καταγράφει σε ένα βιβλίο την πολιτική της σταδιοδρομία

Eίναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας. Η Angela Merkel αποτυπώνει τη δεκαεξάχρονη πορεία της στο τιμόνι της Γερμανίας αλλά και ολόκληρη την πολιτική σταδιοδρομία της σε ένα βιβλίο.
Τα πολιτικά της απομνημονεύματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο του 2024 και τα δικαιώματα για την έκδοσή τους στην Ελλάδα εξασφάλισαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Η ελληνική έκδοση πρόκειται να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με τη γερμανική, την οποία έχει αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Kiepenheuer & Witsch.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δοθεί ως τώρα, δεν πρόκειται για μια κλασική αυτοβιογραφία, που ακολουθεί τη συμβατική γραμμική χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τη γέννησή της, το 1954, και καταλήγοντας στο τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου, το 2021. Στο βιβλίο αυτό, σε συνεργασία με την επί σειρά ετών σύμβουλό της Beate Baumann, η Angela Merkel αναλογίζεται σημαντικές στιγμές, κρίσεις και αποφάσεις από τα χρόνια της στην κυβέρνηση και το πολιτικό της έργο, ακολουθώντας μια αφηγηματική και θεματική πορεία, ανασύροντας διαρκώς προσωπικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα οι καταβολές της ως γυναίκας στην τότε Ανατολική Γερμανία, η θέση της ως κόρης λουθηρανού πάστορα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται μια προσωπική ζωντανή οπτική της καθημερινής πολιτικής ζωής και της λήψης αποφάσεων σε ειδικές καταστάσεις και κρίσεις, όπως επίσης και το παρασκήνιο αλλά και τα κίνητρα, πέρα από όσα έχουν γίνει δημοσίως γνωστά.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναλογιστώ κομβικές αποφάσεις και στιγμές του πολιτικού μου έργου, αλλά και να τις καταστήσω κατανοητές στο ευρύ κοινό, καταφεύγοντας ταυτόχρονα και στην προσωπική μου ιστορία» δηλώνει η Merkel σχετικά με το συγγραφικό της εγχείρημα.

Ήξερες ότι…
– Η Angela Merkel σπούδασε φυσική και έκανε διατριβή στην κβαντική χημεία. Στα φοιτητικά της χρόνια εργάστηκε ως bartender και ως σερβιτόρα σε ντίσκο.
– Το 1977 παντρεύτηκε τον φυσικό Ulrich Merkel, από τον οποίο πήρε το επώνυμό της. Το κράτησε ακόμα και όταν ξαναπαντρεύτηκε τον Joaquim Sauer το 1998.
– Ανήκε στην κομμουνιστική νεολαία και μιλά άπταιστα ρωσικά.
– Το αγαπημένο της φαγητό είναι τα spaghetti Bolognese.
– Η συνταγή που της αρέσει να φτιάχνει περισσότερο είναι το κέικ δαμάσκηνου (κλασική γερμανική συνταγή).