Το χρώμα του πιάτου επηρεάζει την κατανάλωση φαγητού!

Το μέγεθος και το χρώμα του πιάτου που χρησιμοποιούμε μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα φαγητού που τρώμε.
«Όταν σε ένα κόκκινο πιάτο υπάρχουν σνακ και γενικά ανθυγιεινές τροφές, καταλήγετε να τρώτε λιγότερο. Ο λόγος είναι ότι το κόκκινο χρώμα φαίνεται να αποτελεί κάποιου είδους σήμα κινδύνου ή αποφυγής. Δίνει επίσης λιγότερη αντίθεση στο φαγητό, κάτι που το καθιστά λιγότερο επιθυμητό, ​​επομένως θα φάτε λιγότερη ποσότητα»: Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς, πειραματικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο βιβλίο του «Γαστροφυσική: Η Νέα Επιστήμη της Διατροφής».
Ο ψυχολόγος Χάραλντ Μπράεμ, ο οποίος εργάστηκε πολλά χρόνια στον διαφημιστικό κλάδο, λέει πως όταν χρησιμοποιούμε μπλε πιάτο, τρώμε λιγότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού. Το κίτρινο και το κόκκινο είναι τα χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση.
Επίσης, τα μικρότερα πιάτα μας βοηθούν να τρώμε λιγότερο, σύμφωνα με μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1860. Η οπτική ψευδαίσθηση του Delboeuf δείχνει ότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος δύο κύκλων ίσου μεγέθους διαφορετικά, όταν βρίσκονται σε διαφορετικά περιγράμματα.