Ανοίγοντας το κεφάλαιο “Κοινωνική ανηδονία”

Δεν έχετε διάθεση να συναναστραφείτε φίλους; Αποφεύγετε συνεχώς συναντήσεις με οικεία σας πρόσωπα, χωρίς να ξέρετε για ποιον ακριβώς λόγο το κάνετε; Όταν βρίσκεστε με παρέες που πριν περνούσατε υπέροχα, τώρα απλώς είστε ένας θεατής που βαριέται; Αν οι απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι “ναι”, τότε ίσως η κοινωνική ανηδονία έχει χτυπήσει και τη δική σας πόρτα.

Η ανηδονία ορίζεται ως η αδυναμία ή η μειωμένη δυνατότητα να βιώνουμε ευχαρίστηση από την όποια δραστηριότητα και ανήκει στις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Οι τύποι της ανηδονίας

Υπάρχει η φυσική και η κοινωνική ανηδονία. Στη φυσική δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε σωματικές αισθήσεις. Στην κοινωνική δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Και οι δύο τύποι θεωρούνται συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων θεμάτων ψυχικής και σωματικής υγείας.

Προσέχοντας τα σημάδια…

Σύμφωνα με το Good Therapy, στις ενδείξεις της κοινωνικής ανηδονίας περιλαμβάνονται:

  1. Κοινωνική απόσυρση – δεν επιθυμείς τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κι άλλους.
  2. Αποχή από διαπροσωπικές σχέσεις
  3. Μειωμένη συναισθηματική απόκριση – σου είναι πολύ δύσκολο να χαμογελάσεις, να γελάσεις, να αγκαλιάσεις…
  4. Καταθλιπτική διάθεση – επιλέγεις να απομονώνεσαι.
  5. Δυσκολία στην κοινωνική προσαρμογή
  6. Μειωμένη αισιοδοξία
  7. Μονότονη λεκτική έκφραση

Επίσης, όταν ένα άτομο πάσχει από φυσική – σωματική ανηδονία, μπορεί να εμφανίσει:

  • Πλήρη απώλεια της λίμπιντο ή ενδιαφέροντος για σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις.
  • Συχνές ασθένειες ή άλλα προβλήματα σωματικής υγείας.

Η σχέση της ανηδονίας με την κοινωνική ανταμοιβή

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience «τα άτομα με σχιζοφρένεια και κοινωνική ανηδονία παρουσιάζουν αλλοιωμένη νευρωνική επεξεργασία για την επεξεργασία κοινωνικής ανταμοιβής».

Όπως έγραψαν οι ερευνητές της ομάδας από την Κίνα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια και τα άτομα με κοινωνική ανηδονία έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν μειωμένη επεξεργασία κοινωνικής ανταμοιβής. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και σε κοινωνικές δυσλειτουργίες.