Flamenco, ο πιο φλογερός χορός!

Σήμερα χορεύουμε φλαμένκο! Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φλαμένκο, ας μάθουμε κάποια πράγματα για τον χορό που ξεκίνησε από την Ισπανία και κατέκτησε τον κόσμο χάρη στο πάθος και την άσβεστη φλόγα του…

  • Η πιο αυθεντική μορφή του φλαμένκο είναι η φωνή που δεν συνοδεύεται από όργανα. Οι άλλες μορφές έκφρασης του φλαμένκο, όπως η κιθάρα, ο χορός και τα κρουστά προέρχονται από το τραγούδι (cante). Αρχικά το φλαμένκο, ήταν το τραγούδι των φτωχών. Το κοινό δεν πλήρωνε.
  • Στα τέλη του 18ου αιώνα, άρχισε να παρουσιάζεται στις ισπανικές παραδοσιακές ταβέρνες, με συνοδεία κιθάρας. Στη συνέχεια, προστέθηκε χορευτής ή χορεύτρια. Βασικό συστατικό του χορού αυτού αποτελεί ο ήχος από τις κινήσεις των ποδιών των χορευτών και ο κοφτός βηματισμός τους.
  • Η Ανδαλουσία θεωρείται η “μητέρα” του φλαμένκο. Κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα άνθισε εκεί ο φλογερός χορός.

  • Οι πρώτες κιθάρες δημιουργήθηκαν στην Ισπανία το 15ο αιώνα. Η παραδοσιακή κιθάρα φλαμένκο είναι φτιαγμένη από ξύλο κυπαρισσιού. Είναι πιο ελαφριά και πιο μικρή από την κλασική κιθάρα και χαρακτηρίζεται από έναν πιο οξύ ήχο.
  • Τα τραγούδια του φλαμένκο ακολουθούν αυστηρούς μουσικούς και ποιητικούς κανόνες. Οι στίχοι τους (coplas) μπορούν να υπάρξουν, χωρίς τραγούδι, ως ξεχωριστά ποιήματα!
  •  Παραδοσιακά, χορογραφία δεν υπάρχει, όλα στηρίζονται στον αυτοσχεδιασμό βάσει του ρυθμού (palo). Συχνά χρησιμοποιούνται καστανιέτες, βεντάλιες και εσάρπες. Το φλαμένκο αγαπήθηκε για το πάθος, τον δυναμισμό, την εκρηκτικότητα και την εκφραστικότητα που το χαρακτηρίζουν.

Carmen Amaya, η σπουδαία χορεύτρια

Η Carmen Amaya ήταν κορυφαία χορεύτρια flamenco. Στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, έγινε διάσημη χορεύοντας για εξέχουσες προσωπικότητες όπως τον Roosevelt και τον Churchill. Από τα εφηβικά της χρόνια ήταν δημοφιλής στη Μαδρίτη και στη Γαλλία. Η Carmen Amaya χαρακτηρίστηκε ως η ενσάρκωση της ισπανικής υπερηφάνειας και του ισπανικού ταμπεραμέντου. Αγαπήθηκε πολύ και στη Νότια Αμερική. Έπαιξε σε ταινίες του Hollywood και εμφανίστηκε στο Broadway, με τη συνοδεία του βιρτουόζου κιθαρίστα, Sabicas.

 

Joaquín Cortés, o βασιλιάς του φλαμένκο!

Όταν χορεύει λειτουργεί σαν κινούμενος μαγνήτης.

Η εκρηκτικότητα, η δεξιοτεχνία και το απαράμιλλο πάθος του τον έχρισαν “βασιλιά” του φλαμένκο.

Γεννημένος στην Κόρδοβα της Ανδαλουσίας από οικογένεια τσιγγάνων, ο Joaquín Cortés δηλώνει υπερήφανος που το φλαμένκο προέρχεται από τον τόπο που μεγάλωσε και επιθυμεί να διαδώσει την τσιγγάνικη κουλτούρα στον κόσμο.