Πόσα γνωρίζετε για την τουαλέτα;

Την επισκεπτόμαστε καθημερινά όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία της… Στις 19 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας και ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα…

Ήξερες ότι…

– Η λέξη “τουαλέτα” προέρχεται από τη γαλλική λέξη “toile” που σημαίνει ύφασμα και αρχικά τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράφουν μια εσάρπα ή ένα μαντίλι. Αργότερα τη χρησιμοποίησαν για το κάλυμμα που σκέπαζε το τραπεζάκι καλλωπισμού, μετά για το ίδιο το τραπεζάκι και τελικά για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως τουαλέτα!

– Το καζανάκι επινοήθηκε το 1596 από τον John Harington και ήταν μια υπερυψωμένη δεξαμενή που απελευθέρωνε νερό στη λεκάνη με το γύρισμα μιας λαβής. Ο εφευρέτης εγκατέστησε ένα για τη γιαγιά του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Α, στο παλάτι της στο Ρίτσμοντ.

– Το 1775, ο Σκωτσέζος εφευρέτης Alexander Cumming βελτίωσε την ιδέα του Harington παρουσιάζοντας μια τουαλέτα με παγίδα S. Αυτό σήμαινε ότι το νερό θα παρέμενε παγιδευμένο στον σωλήνα ακόμη και μετά το καζανάκι, εμποδίζοντας την άνοδο των βλαβερών αερίων των υπονόμων.

– Τον 14ο αιώνα, αρωματισμένα φύλλα χαρτιού παρασκευάζονταν για τη δυναστεία Hongwu. Αλλά μόνο η βασιλική οικογένεια και η αυτοκρατορική αυλή είχαν πρόσβαση σε αυτά. Περίπου την ίδια εποχή στην Ευρώπη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κουρέλια… Οι πλούσιοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν μαλλί, κάνναβη ή ακόμα και δαντέλα. Οι υπόλοιποι όμως χρησιμοποιούσαν ό,τι ύφασμα είχαν, συμπεριλαμβανομένων των μανικιών τους.

– Το 1857, ο Νεοϋορκέζος Joseph Gayetty παρουσίασε και κατοχύρωσε για πρώτη φορά το χαρτί υγείας. Το “φαρμακευτικό χαρτί”, όπως το ονόμασε, περιείχε αλόη και πωλούνταν σε συσκευασίες των 500 φύλλων.

– Στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 1800, η ​​British Perforated Paper Company άρχισε να παράγει χαρτί υγείας. Πωλήθηκε σε ατομικά τετράγωνα σε ξύλινο κουτί και ήταν πολύ τραχύ.

– Το 1890, το χαρτί υγείας έφτασε σε ρολό σε διάτρητα φύλλα και είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ο εφευρέτης της πρώτης τουαλέτας με καζανάκι, John Harington.